Які загрози для країни вбачає міністерство у листі Тетяни Редюк?

1100 0

Ми у соцмережах:

Тетяна Редюк

Тетяна Редюк, яка раніше була депутатом Рівненської міськради аж п’яти скликань, пропонує надати українській мові статус офіційної мови ООН. Із такою пропозицією вона листом звернулася до Комітету у закордонних справах Верховної Ради України. Бо вважає, що при нинішньому президентові українська мова потребує захисту.

Думка про таке звернення виникла у пані Тетяни, яка багато років працювала вчителькою української мови та літератури, під час президентської передвиборчої кампанії, а утвердилася уже після перемоги Володимира Зеленського та поширення у ЗМІ думки щодо перегляду закону про мови.

— Як філолог і як педагог я занепокоєна тим, що статус української мови може змінитися, а її становище погіршитися, — коментує свій лист Тетяна Редюк. — От і подумала, як ми можемо захистити нашу мову і підсилити її вплив і якою буде доля української мови при президентові Зеленському? Поділилася своїми тривогами з Назарієм Волощуком, бандуристом і співаком, який працює в управлінні культури облдержадміністрації, і ми вирішили написати це звернення, аби підсилити статус української мови. Відповідь одержала грунтовну, і розумію, що викладені у ній висновки базуються на нинішній ситуації. Та все ж вважаю, що це питання потрібно загострити, і на міжнародному рівні його має порушувати Міністерство закордонних справ. Розумію також, що ООН розглядає питання, які накопичуються протягом певного часу, а наше питання, так би мовити, одиноке. Вважаю також, що зупинятися не варто, можливо, зацікавимо українську діаспору.

Директор департаменту міжнародних організацій МЗС Євгенія Філіпенко пише у відповіді Тетяні Редюк, що навіть у разі порушення питання про статус української мови воно з високою часткою вірогідності не знайде підтримки навіть серед держав-партнерів України в ООН, оскільки українська є державною лише в одній країні. І хоча інші мови використовують як державну від 3 до 10 країн світу, і ці країни є засновниками ООН або роблять великі фінансові внески у розвиток організації, питання про запровадження цих мов як офіційних в ООН не стоїть. Тобто на цьому етапі реалізацію пропозиції пані Редюк міністерство вважає цілковито безперспективною, ба більше — вона може мати навіть негативний ефект у підтримці українських ініціатив в ООН. Тих, зокрема, які спрямовані на протидію збройній агресії Росії проти України.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також