Який штраф «світить» мешканцям Рівненщини, що збиратимуть чорниці без дозволу?

4402 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Екологи нагадують, що лісовий квиток — єдиний дозвільний документ в Україні, який надає право на промислову заготівлю дикорослих грибів, ягід та лікарської сировини в лісах.

 - З червня розпочався сезон заготівлі чорниці. На території Житомирської, Рівненської областей підприємцями масово проводиться закупівля чорниці у громадян. Також лісова ягода активно реалізовується на ринках регіону. Попереджаємо, що збір чорниці з метою отримання прибутку від реалізації зібраної сировини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів заборонено статтями Лісового Кодексу України. Передбачено відповідальність у вигляді штрафу на посадових осіб від 51 до 119 грн, на громадян від 17 до 51 грн, - розповіли у Державній екологічній інспекції Поліського округу.Крім того за реалізацію лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними особами, які не мають дозволу на спеціальне використання природних ресурсів, передбачено відповідальність за ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), матеріали за такими фактами передаються до суду.

Також мешканцям нагадують про заборону збирати лісові ягоди гребінками, бо пошкоджують рослини і кущ підсихає.
 
- Оскільки можливість відновити коріння чорниця за сотні літ не навчилась, від такого виду збирання зникають ягідники, - додають екологи.
 
До слова, заявки на заготівлю чорниці уже подали 109 підприємців, які планують заготовити 1320 тонн чорниці. Очікується, що від такої діяльності місцеві бюджети поповняться на 1,6 млн грн. Найбільше ягід планують заготовити на території Сарненського та Вараського районів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також