Який випускний без «бухла»?

6147 0

Ми у соцмережах:

Який випускний без «бухла»?

Рішення керівників освіти Рівного про заборону організовувати випускні вечори в закладах, де продають алкоголь, викликало обурення серед… батьків. З одного боку, їх можна зрозуміти: вже замовлено кафе та ресторани, де батьки разом із своїми дітьми-випускниками збираються відзначити закінчення школи. З іншого боку, батьки повинні були б всіляко підтримувати нове рішення. Бо окрім гарантії тверезості їхніх дітей, це рішення принесе ще й економію грошей, надлишок яких значній частині рівнян найближчим часом не загрожує.

Власне, якогось нового документа, який би обмежував святкування, міське управління освіти не видавало. Просто вирішили домогтися реального виконання наказів Міністерства освіти «Про проведення випускних вечорів», які щороку забороняли святкувати випускні вечори з алкоголем, але ніхто на ці накази не зважав. Проблема виконання рішення про безалкогольні випускні лише одна — проконтролювати його дотримання. А те, що дехто з юнаків та дівчат таки знайде можливість напитися, не повинно зупинити потрібну і корисну ініціативу влади. Погляньмо, на що перетворилися останніми роками випускні вечори! Та це ж просто корпоративні пиятики за участю дітей, в яких малознайомі між собою батьки міряються «престижем», вишукуючи для «свого» випуску ресторан «чимкрутіший». Яке це має відношення до прощання зі школою, останнього вальсу і тому подібного? Дехто зауважує, що не личить проводити випускний «у спортзалі», бо це подія одна на все життя. Саме тому і треба саме у спортзалі. Бо по ресторанах і кафе ваші діти ще встигнуть находитися і свою дещицю алкоголю, якщо забажають, ще вип’ють. У разі реалізації рішення про безалкогольні випускні найбільше втратять не діти чи їхні батьки, а власники ресторанів і кафе, повз яких пройде близько мільйона вже гарантованої ніби виручки. Нічого, перетерплять. Може, й у батьків деяких з часом спаде з очей алкогольна полуда. Згадають вони свою юність, свою школу, яка, треба думати, залишилась у спогадах не лише пиятиками. Хоча як у кого… Дітям же слід найсуворіше заборонити алкоголь на випускному. Це законне право влади в інтересах тих самих дітей, яких таким чином захистять від споювання їхніми ж батьками. Чи, може, випивши з батьком не вина, а соку, гарно вдягнута випускниця стане менш гарною і розумною? Навряд чи варто так рано привчати дівчат до правила про те, що «не буває негарних жінок — буває мало горілки». Поки що наші випускники юні й здорові. Готові до виходу в самостійне життя. Не треба їм одразу наливати!

Сергій ТКАЧЕНКО.

Коментарі Віталій Новак, начальник міського управління освіти Рівного: — Особисто я за те, щоб заборонити застілля, тому що розважальні заклади дозволяють вживання алкогольних напоїв. Як правило, до ресторану з випускниками йдуть тільки класний керівник та директор. Тобто немає відповідного нагляду за підлітками. На сьогодні ми співпрацюємо з органами внутрішніх справ, які допоможуть нам контролювати поведінку випускників. Також не потрібно забувати і про соціальне розшарування. Те, що може дозволити собі син бізнесмена, не дозволить син робітника. Тому найкращим виходом я бачу ситуацію, коли кожна школа сама створює рівні умови для святкування випускного вечора. Ірина Первушевська, директор Палацу дітей та молоді: — Зрозуміло, що набагато простіше замовити зал у якомусь ресторані або кафе. Але це не вихід. Випускники понапиваються і будуть поводитися хто як захоче. Всім відомі непоодинокі випадки, коли після випускного знаходили молодих людей в непритомному стані. Позаминулого року знайшли зґвалтовану дівчину неподалік Палацу. Хіба такого випускного вечора хочуть батьки чи самі випускники? Випускний бал — це свято, тому ми хочемо, щоб це свято запам’яталось всім. Урочиста частина, яка зазвичай відбувається у центрі міста, звісно, буде. Але замість походу до ресторану, за який батьки платять величезні суми, всі повернуться до школи. Нехай кожен навчальний заклад продумає програму святкування випускного вечора. Тим більше, за ті гроші, які батьки викидають за ресторан, можна зробити дуже гарний вечір. Можна організувати танці, запросити якогось співака або улюблену групу. Олександр Бабат, власник кафе «Торнадо»: — Якихось надзвичайних випадків у нашому закладі не було. Цього року ми маємо попереднє замовлення від однієї зі шкіл. Якщо вони відмовляться, ми обов’язково повернемо всі гроші, оскільки для нас скасування замовлення не буде проблемою. Оксана В., випускниця: — Я не розумію, про який сценарій йде мова. У нас практично немає вільного часу. Зранку — до школи, ввечері — до репетитора. Тим більше, що батьки вже замовили ресторан. Гроші чималі, самі розумієте. Де у школі святкувати випускний? У спортзалі? Це просто смішно! Всі дівчата вже вибрали собі плаття, хлопці — костюми. Таке свято буває тільки раз у житті, і хочеться, щоб після його святкування залишилися приємні спогади, а не якісь «танці» у спортзалі. Тим більше, ресторани можуть не повернути гроші за замовлення. Всі налаштовані на нормальне свято. Олена Волощук, завуч ЗОШ №13: — Більшість батьків позитивно сприйняли ідею проведення випускних у школах — алкоголю не буде, а «збігати» за ним учні не зможуть, оскільки школи зачинятимуть. Олена С., мати випускника: — Краще хай діти вип’ють того ж вина, але під нашим наглядом. Якщо, не доведи Боже, щось станеться, то батьки чи вчителі швидко відреагують, викличуть за потреби «швидку». Так, я розумію, що це погано, але ж діти зараз складні. Вони ж як захочуть випити, то і горілку питимуть десь під парканом. І це буде значно гірше.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також