Обабіч туристичних доріг Рівенщини розташовано понад 200 кафе, які пропонують подорожнім свої послуги. Ті люди, яким часто доводиться подорожувати, вочевидь, звернули увагу на те, що за останні роки суттєво змінився зовнішній вигляд придорожніх кафе.
Власники цих підприємств, часто шкодуючи кошти, несвоєчасно проводять ремонти виробничих приміщень та обладнання; непофарбована підлога, запилені стіни, непрацюючий водонагрівач, холодильники двадцятирічної давності у відповідному до віку стані — нерідке явище на кухнях кафе, що розташовані поблизу автотрас. Небезпеку створюють і такі підприємства, в яких взагалі або тимчасово відсутня проточна вода та каналізація, проте в цих антисанітарних умовах готують перші, другі страви, салати і навіть страви з яєць, які потребують особливої обробки, з огляду на захворювання на сальмонельоз. Пересічний громадянин, котрий хоче перекусити, стомлений дорогою, не може оцінити, на якому санітарно-технічному рівні знаходиться те чи інше кафе, адже оглянути кухню йому ніхто не дозволить. Проте завжди мають місце певні ознаки: якщо для відвідувачів кафе є належним чином обладнаний санвузол з водогоном та каналізацією — тут варто зупинитися і, навпаки, надвірна санустановка занедбана і брудна, а біля неї ще й купа сміття — ознака, що їсти тут небажано. Цього року санепідемслужба області тимчасово припиняла експлуатацію до приведення в належний стан15 об’єктів, на чотирьох обмежувала асортимент страв. За порушення вимог санітарії на власників придорожніх підприємств накладено 58 штрафів, мали місце чотири факти вилучення харчових продуктів, термін придатності яких закінчився. Тож громадянам, які мають при дорозі свій бізнес, не варто розслаблятися у розпал сезону в очікуванні легких прибутків — санепідемслужба тримає ситуацію на контролі.