З бирками і законно: по ялинки з Рівненщини приїжджають херсонці та чернігівчани

1626 0

Ми у соцмережах:

З бирками і законно: по ялинки з Рівненщини приїжджають херсонці та чернігівчани

У Сморжівському лісництві неподалік Рівного є спеціальна плантація, на якій роками вирощують новорічні ялинки. Плантація створена спеціально для того, щоб у передноворічні дні кожен зміг законно придбати собі ялинку, розповідають лісівники.

Головний лісничий Клеванського лісгоспу Петро Кусік пояснює:

Ялинки продаємо у віці від шести років, тоді їхня висота сягає один метр. Придбати ялинку можна від 73 гривень, все залежить від її віку та висоти. Ціна найдорожчої ялинки, яку ми продали цього року – 8,7 тисяч гривень. Нині вона прикрашає головну площу Рівного.

Лісівники розповідають, що для того, щоб ялинки не зрубували для збуту на чорному ринку, в кожному лісництві є спеціальні рейдові групи, які цілодобово чергують.

Усі ялинки, які продають на ринках, повинні бути зі спеціальними бирками, які чіпляють щоб засвідчити, що вона не крадена.

На кожну зрубану ялинку чіпляють спеціальну бирку, вона свідчить про те, що вона не крадена. За номером бирки можна перевірити, з якого лісництва вона походить, яка її висота та приблизний вік. Цю інформацію можна перевірити на сайті Ukrforest.com, – розповідає Петро Кусік.

У Сморжівському лісництві є десять гектарів, на яких вирощую новорічні ялинки. Загалом на Рівненщині є 132 гектари, на яких вирощують понад 600 тисяч новорічних ялинок.

Цьогоріч посадили ще 160 тисяч саджанців на площі 22 гектари. Зараз надійшло близько 90 тисяч заявок на те, щоб придбати ялинку. Ці ялинки ще не зрубані, зрубуємо ми їх тільки тоді, коли приїжджає замовник. По ялинки приїжджали і з Хмельницької, Херсонської та Чернігівської областей, – зазначає перший заступник начальника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Михайло Прокопчук.

Лісівники наголошують, що при купівлі ялинки на ринку не можна віддавати бирку продавцям.

Бувають такі випадки, що продавці ялинок на ринку запевняють, що покупцям ця бирка не треба і просять її зняти, бо ті, ймовірно, збираються прикріпити їх на незаконно зрізані ялинки. Проте, якщо працівники лісової охорони зупинять покупця з ялинкою на якій немає бирки, то можуть виписати штраф як за крадене дерево, – розповідає Михайло Прокопчук.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також