З церков УПЦ (МП) можуть вивезти культурні цінності - побоювання обласної влади

3052 0

Ми у соцмережах:

Світлана Богатирчук-Кривко

Заступниця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко на засіданні гуманітарної комісії облради зазначила, що на Рівненщині потрібно зберегти об'єкти культурної спадщини, які можуть бути вивезені за кордон з храмів УПЦ (МП).

 За словами пані Богатирчук-Кривко, відповідно до законодавства, релігійні громади УПЦ мають або перейти до Православної церкви України, або перейменуватися у Російському православну церкву.

Оскільки такий процес буде непростим, є побоювання, що з храмів намагатимуться вивозити цінності.

Депутати гуманітарної комісії вирішили, що потрібно створити спеціальну комісію з депутатів, посадовців та представників СБУ, яка стежитиме за збереженням культурної спадщини Рівненщини.

СБУ сама звернулася до облради з проханням створити таку комісію. І причина не лише у збереженні церковних цінностей.  СБУ занепокоєнаа, що історичні споруди в області втрачають свій вигляд і цінність, оскільки їх ремонтують та реконструюють, а не реставрують. Дозволи на це не беруть.

Ярослав Мельник, начальник обласного управління культури, додав, що в управлінні лише дві людини відповідають за збереження культурної спадщини. Такої кількості працівників не вистачає. 

Ярослав Мельник

Світлана Богатирчук-Кривко нагадала, що органи місцевого самоврядування також відповідальні за збереження культурної спадщини і повинні слідкувати, що відбувається з пам'ятками у їхній громаді.

До слова, наразі уряд вирішує створити цілий підрозділ, який відповідатиме за релігійне питання, зокрема, за збереження храмів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також