З вересня пенсії – на картку

990 0

Ми у соцмережах:

З вересня пенсії – на картку

Від вересня 2021 року виплачувати пенсії та грошову допомогу більшості жителів Рівненщини будуть на банківську картку. Таку постанову прийняв Кабмін наприкінці березня.

- Деяким категоріям населення продовжать приносити пенсії та допомогу додому, але виконавця цієї послуги визначатимуть на конкурсі, – йдеться у повідомленні пресслужби ПФУ в Рівненській області.

Суспільне дізнавалось, скільки пенсіонерів отримуватимуть гроші на картку та які очікування у Пенсійного фонду Рівненщини щодо таких змін.

"З 1 вересня 2021 року виплата пенсій та грошової допомоги здійснюватиметься через поточні рахунки уповноважених банків для всіх одержувачів. Постановою запроваджується конкурсний механізм відбору надавачів послуг з виплати та доставки пенсій, грошової допомоги за місцем проживання одержувачів. На сьогодні надавачем таких послуг є АТ Укрпошта на монопольних умовах", – йдеться у постанові Кабміну.

"Станом на 30 квітня 2021 року у Рівному серед числа пенсіонерів, які повинні до 1 вересня 2021 року оформити банківські картки – приблизно 6100 людей. Цифри коливаються через смерть осіб та отримання інвалідності", – розповіла Суспільному начальниця відділу обслуговування громадян (сервісний центр) №9 Управління обслуговування громадян ГУ ПФУ в області Жанна Мельник.

"У Рівненській області перейти з пошти на банк повинні 73 971 людина", – розповіла начальниця управління з питань виплати пенсій ГУ ПФУ в області Лілія Черненко.

До переліку банків, уповноважених для виплати пенсій, входить 42 установи.

Як оформити рахунок у банку
"Для того, щоб оформити рахунок, потрібно із запропонованого переліку обрати ту установу, де людина хоче отримувати пенсію, звернутися до банку та подати заяву. Банки передають заяви громадян з відповідними документами в Головне управління Пенсійного фонду в Рівненській області у відділ виплати, і там, відповідно до цих заяв, вносять зміни в електронну пенсійну картку пенсіонера", – розповіла Жанна Мельник.

Що буде, якщо людина не оформить рахунок у банку
"У разі, якщо до визначеного терміну громадяни не зроблять вибір, виплата пенсій кожному з таких одержувачів з 1 вересня 2021 року здійснюватиметься через поточний рахунок в АТ “Ощадбанк”, – повідомляє пресслужба ПФУ.

"У постанові є зобов'язання Пенсійному фонду України відкрити рахунки таким пенсіонерам особисто в "Ощадбанку", повідомити їм про те, що рахунок відкритий, і їх гроші з 1 вересня будуть туди переведені", – додала Жанна Мельник.

Одержувача про це попередньо проінформують, і за бажанням він зможе змінити уповноважений банк, – додають у пресслужбі.

Кому продовжать носити гроші додому
У постанові також йдеться про окремі категорії людей, яким продовжать носити пенсії додому. До них відносяться:

люди з інвалідністю І групи;
особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду;
особи, які досягли 80-річного віку;
одержувачі державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.
Вони отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через установу, відібрану на конкурсі, або через обраний самостійно банк з числа уповноважених, – йдеться у постанові.

"Щодо людей, яким продовжать приносити картки додому, то загалом їх на Рівненщині – 28 825", – прокоментувала Лілія Черненко.

З них:

люди з інвалідністю І групи – 1658;
люди, які потребують стороннього догляду – 481;
80-річні – 26 686 людей.
Щодо Рівного, то таку цифру вирахувати поки що неможливо, – розповіла Жанна Мельник

Скільки коштуватимуть послуги з доставки пенсій, визначать у договорах, укладених за результатами конкурсу. Тарифи з надання цих послуг не можуть бути більшими від тарифів на оплату послуг, пов’язаних із виплатою і доставкою пенсій та грошової допомоги, встановлених урядом, – йдеться у постанові.

Які очікування
Представниці Пенсійного фонду, які відповідають за місто та область, розповіли Суспільному про власні міркування з приводу цих змін.

"Непорозуміння почнуться з вересня. Люди чекатимуть, що їм принесе пенсію поштарка, а вона це не зробить, бо з 1 вересня гроші перерахують на відкритий рахунок в Ощадбанку. Якщо людина не хоче цей банк, вона може його змінити", – розповіла Жанна Мельник.

"Звичайно, люди, які живуть у віддалених селах чи на хуторах, можуть мати проблеми. Все залежатиме, наскільки банки розгалужать мережу своїх філій у зв'язку з цією постановою, чи ставитимуть банкомати, щоб людина дійсно могла піти і зняти кошти. Можливо, банки матимуть можливість якимось чином доставляти ці кошти. Мені поки невідомо, чи такі дії відпрацьовані", – розповіла каже Лілія Черненко.

"Звичайно, буде багато незадоволених. З іншого боку, людина матиме свій розрахунковий рахунок. І навіть якщо вона не проживає в місті, а десь виїхала в село, вона зможе отримати кошти, не будучи прив'язаною до своєї адреси. В нас є дуже багато працюючих пенсіонерів, які на сьогодні отримують на картку зарплату, а пенсію на неї отримувати бояться", – додала Жанна Мельник. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також