За тепло компенсують з бюджету. Щоб рівняни платили по-старому

701 0

Ми у соцмережах:

За тепло компенсують з бюджету. Щоб рівняни платили по-старому

Цієї зими мешканці міста, чиї оселі опалює «Рівнетеплоенерго», мають побачити у своїх платіжках звичні цифри, а не завищені. Хоча тепловики просили підвищення до 3700 гривень за одну гігакалорію, після довгих переговорів з міською владою доторгувалися до 2725 грн. А щоб рівняни у найближчі місяці платили ще менше — по 1913 грн, різницю між тарифами мають компенсувати з міського бюджету. Минулого четверга на сесії міськради депутати підтримали програму відшкодування тепловикам за різницю у тарифах для населення. Втім, як саме це буде і про яку суму йдеться — ще вирішують. Попередньо, «Рівнетеплоенерго» мало б отримати від міста понад 197 млн грн.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Ми прогнозували, що це може бути в межах 260 мільйонів гривень — може й менше, або більше. Це залежатиме від опалювального сезону, наскільки суворою буде зима і як «Рівнетеплоенерго» споживатиме обсяги газу. Але у мешканців міста є претензії щодо якості надання теплоносія. Механізм, як саме відбуватиметься ця компенсація, ще в процесі. Ситуація нетипова. Адже «Рівнетеплоенерго» є приватним підприємством, і ми не маємо права передавати їм кошти з міського бюджету.

Перед тим, як дати згоду на компенсацію, депутати довго сперечалися. Частина була проти з різних причин. Одні обурювалися, чому це з міської скарбниці треба фінансувати тепловиків і чи не краще ці гроші пустити на нові проєкти. Бо бюджет розвитку всього Рівного становить майже 260 млн. Інші хочуть знати, як проконтролювати витрати тепла, що їх подаватиме «Рівнетеплоенерго». Тепловики ж нарікають, що без цих коштів не мають чим розрахуватися за газ з постачальником до 30 грудня. Загалом компанія опалює понад 800 житлових будинків міста.

Святослав Клічук, депутат міської ради Рівного:

— Чи є якийсь об’єк­тив­ний незалежний механізм контролю тих витрат тепла, які вони подають? Якби ті 200 мільйонів вклали в утеплення.

Володимир Хомко, депутат міськради, екс-голова Рівного:

— Є пропозиція — коли закінчиться рік або опалювальний сезон, нехай вони нам прозвітують по структурі витрат: газ, зарплата, податки, інше. Важко порівняти Рівне, наприклад, з Тернополем, де немає обліку і вартість гігакалорії «зі стелі». Тож знайдіть два-три міста подібних до Рівного з обліком, щоб ми подивилися вартість однієї гігакалорії.

Олександр Ющук, директор ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— Усі житлові будинки обладнано приладами обліку теплової енергії. Їх подають голови ОСББ або інші уповноважені особи, що відповідальні за будинки. Розрахунок якраз ведеться по лічильниках споживачів. В тарифі уже закладено втрати. У грудні ми маємо заплатити «Нафтогазу» майже 49 мільйонів гривень. Якщо ми з ними не розрахуємося вчасно, то втратимо пільгову ціну в 7,4 і перейдемо до постачальника останньої надії, де куб газу уже коштує понад 42 гривні. Це буде катастрофа і для нас, і для міста.

Механізм компенсації тепловикам мають продумати до наступної сесії, що відбудеться наприкінці грудня. Покрити різницю у тарифах планують не лише «Рівнетеплоенерго», але й надати 101 тис. грн для ПрАТ «ЕСКО-Рівне» та 4,2 млн грн для КП «Квасилівтеплоенерго».

До слова, нещодавно у платіжках рівнян з’явилася нова графа — абонплата за теплопостачання. Декого з мешканців це обурило. Втім, у «Рівнетеплоенерго» пояснюють, що абонплата існувала й раніше. Просто досі її включали до загального тарифу. А в окрему графу винесли, бо змінилося законодавство.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також