За три дні з рівненського пологового випишуть двійнят, які народилися у «сорочках»

6036 0

Ми у соцмережах:

За три дні з рівненського пологового випишуть двійнят, які народилися у «сорочках»

Дівчинки-двійнята народилися у Рівненському перинатальному центрі у плідних міхурах або по-народному – у «сорочках».

Народження у плодовому міхурі безпечніше для дитини, адже вберігає її від зовнішніх подразників. Найчастіше лікарі вдаються до цього способу, коли дитина недоношена. Це зменшує можливість травмуватися.

Маргарита Цілінська, начальниця Центру планування сім’ї та репродукції людини пояснює, що цього разу лікарі зберегли міхур, бо сама вагітність була проблемною:

«Ця методика використовується в нашому центрі давно, ми намагаємось її використовувати. Сьогодні була можливість це сфотографувати. Сама методика полягає в тому, щоб не пошкодити амніотичний міхур. Не потрібно докладати жодних зусиль, матка скорочується і від цього дитинка у плодовому міхурі народжується самостійно. Все відбувається максимально природно, дитинка у плодовому міхурі, наче в будиночку. Так немає різкого перепаду зовнішнього середовища, перепаду температурного, бо, як відомо, температура жінки 36,6 градусів, а ззовні може бути перепад до 10 градусів».

Народити дитину в плідному міхурі вдається не часто.

Як пояснює Галина Ковальова, заступниця головного лікаря перинатального центру, це пов’язано з тим, що дитина після народження одразу починає дихати. Тому здебільшого оболонка або рветься при пологах, або її знімають лікарі. Цього разу обидві дівчинки народились у таких «будиночках».

Втім, в Україні та за кордоном є дослідження, що такі діти швидше адаптуються і швидше починають дихати, менше часу проводять під апаратом ШВЛ:

«Справа в тому, що методика отримання дітей у плодових оболонках більше стосується недоношених дітей, бо вони дуже чутливі, і їхні основні функції адаптуються до самостійності дуже важко. Коли діти народжуються в такому «будиночку», який захищає їх від навколишнього середовища, це є бережливою методикою розродження. Чому кажуть, що це щасливі діти? Бо діти, які народжуються в плодових оболонках, не можуть самостійно вдихнути. Звичайно, можна вірити чи не вірити у прикмети. Але коли дитинка в такому стані народилась і вижила – це уже плюс».

У матері двійнят це вже другі пологи. Вона та діти почуваються добре. Перша дівчинка має вагу 3,8 кілограма, друга - 2,7 кілограма. За три дні їх випишуть з лікарні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також