За все заплатить споживач: водоканал братиме додаткову плату за будинкові лічильники

4212 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

До 1 травня цього року усі багатоквартирні будинки мали би бути обладнані будинковими лічильниками води, якщо лічильника немає, водоканал мав би не подавати воду таким будинкам. Але «Рівнеоблводоканал» поки що до таких заходів вдаватися не буде, бо лише десята частина багатоквартирних будинків у місті мають будинкові лічильники. Потрібно встановити ще 1200 засобів обліку. Як це зробити — вирішуватимуть по кожному будинку окремо. Проекти трьох рішень: про введення плати за встановлення, обслуговування та заміну будинкових лічильників має затвердити Рівненський міськвиконком. Платити мають або ОСББ, зібравши гроші з людей, або безпосередньо мешканці.

Якщо з лічильниками теплової енергії у Рівному проблем немає, усі багатоквартирні будинки їх мають і люди задоволені, бо це дає можливість платити менше, то питання будинкових лічильників на воду викликає багато запитань та невдоволення мешканців. Насамперед тим, що вони, а не водоканал, мають платити за ці будинкові лічильники.

— Якщо водоканал дав будинку сто кубометрів води, а мешканці цього будинку заплатили за сімдесят, хто має погасити різницю надавачеві послуг? — запитує міський голова Володимир Хомко. — Мешканці самі мають вирішити, чи розбити плату на всіх, чи сплатити шляхом внесків в ОСББ. Нехай ОСББ і вирішують, а управлінські компанії проведуть у дворах збори. У кінцевому підсумку за все заплатить споживач.

Що ж робити ОСББ?

— «Рівнеоблводоканал» надішле усім керівникам ОСББ листи, аби вони від імені співвласників будинку надали згоду на встановлення будинкового лічильника води, бо до цього зобов’язує закон, — каже голова правління ГО «Рада голів ОСББ м.Рівне» Галина Похильчук. — Варіантів небагато: або ОСББ встановлює його самостійно, або погоджується на ціну і умови водоканалу. Якщо самостійно, то ОСББ витрачає кошти з внесків мешканців на управління будинком зі статті витрат на поточний ремонт або додатково збирає кошти з людей. Якщо встановлює водоканал власним коштом, то ці витрати розбивають на п’ять років і стягують зі споживачів. Сума має бути виставлена в рахунках за водопостачання окремим рядком як внесок на встановлення загальнобудинкового комерційного вузла обліку води.

Відмовлятися від цього лічильника й не надавати доступ до приміщень з вводом води у будинок не варто — водоканал може вимагати через суд право на користування частиною будівлі, де лічильник таки встановлять й однаково візьмуть за це плату зі споживачів.

Обладнання багатоповерхівок вузлами комерційного обліку може бути проведено й за рахунок міських програм, принаймні про таку можливість говорив міський голова Рівного Володимир Хомко. Важкою, але успішною виявилася подібна програма «50 на 50» з встановлення теплових лічильників — у результаті усі багатоповерхівки ними обладнано. Тепер мешканці кожного будинку мають вирішити, в який спосіб їм краще поставити лічильник на воду.

— Обслуговування, заміна та ремонт лічильника води також буде за рахунок споживачів, — продовжує Галина Похильчук. — Якщо мешканці погодяться на індивідуальні договори, усі витрати по загальнобудинковому лічильнику будуть розподілені між мешканцями. Якщо показник спожитої води буде більший від сумарного усіх індивідуальних в будинку, водоканал розподілить різницю спочатку на квартири, які не мають лічильника, а потім — пропорційно до показників лічильників кожної квартири. Тим, хто не подає свої показники, буде нараховано за прогнозованими. Окремо буде встановлено абонентську плату. Якщо будинок виступить колективним споживачем, то рахунок за воду виставлять ОСББ, а бухгалтер проведе розподіл між мешканцями. Та оскільки платіжна дисципліна у багатьох мешканців шкутильгає на дві ноги, ОСББ з колективним договором може опинитися під загрозою вимкнення води усьому будинку.

Звичайно, ці нововведення б’ють по кишенях споживачів. Але усі ресурси мають свою вартість і облік, головне — щоб співвласники будинку подбали, аби мережі були цілі, запірна арматура — справна, й не допускали втрат.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також