Захисна маска для рівнян: найкраще — одноразова

1538 0

Ми у соцмережах:

Захисна маска для рівнян: найкраще — одноразова

Чи потрібно обов’язково усім одягати маску, виходячи на вулицю? Оскільки саме такі рекомендації МОЗ під час карантину, мусимо їх виконувати. Але масок у продажу немає. Після того, як в магазини почали не впускати без масок, багато рівнян згадали шкільні уроки з трудового навчання, придбали марлю та почали шити їх власноруч — для всієї сім’ї.

Олег Вівсянник, заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА:

— Днями в область надійшло 260 тисяч масок з державного резерву, 27 тисяч з них віддали на місто Рівне. Це маски винятково для медичних працівників. Ми розподілили їх між 105 медичними закладами області. Цієї кількості вистачить на кілька днів. 25 мільйонів виділили з бюджету обласної ради. Тож працюємо зараз над процедурою закупівлі масок у великій кількості, шукаємо виходи на постачальників. Нам потрібно 16 мільйонів масок. Якщо врахувати, що раніше маска коштувала 69 копійок (вартість тих, які надійшли з держрезерву), а зараз мінімальна ціна — 13 грн., то видно, що виділеної суми не вистачить. Проте є багато підприємців, які виготовляють таку продукцію, і не лише її продають, а й надають як благодійну допомогу.

Найбільший попит — на одноразові маски. Якщо раніше таку можна було придбати в аптеці за 1 грн. 20 коп., то тепер в аптеці її не знайдеш, а в Інтернеті вона коштуватиме мінімум 18 грн. І це захист лише на три години. Дешеві марлеві маски час від часу все ж завозять в аптеки.

Ольга Садовник, заступниця директора мережі аптек «Рівнефармація»:

— Із 20 тисяч марлевих масок, які ми закупили і які надійшли перед минулими вихідними, у вівторок вже фактично не було жодної. Ми розподілили їх між аптеками нашої мережі, більше — на райони, де взагалі біда. Продавали по 9 гривень. Коли вони знову з’являться в продажу — спрогнозувати дуже важко, бо постачальників немає.

Усі фірми, які шиють сертифіковані маски, не встигають закривати державне замовлення. То що говорити про приватні аптеки? Натомість у продажу в нас є респіратори вартістю від 70 гривень і вище. Також налагодили виробництво власних дезінфікуючих засобів на основі 80%-го спирту — 100 мл коштує 44 грн.

Налагодив виробництво масок і Рівненський льонокомбінат, власник якого Олег Червонюк розповів:

— Чому ми говоримо про марлеві маски? Тому що це найдешевша тканина. Насправді ж їх можна пошити з чого завгодно. Тканина, з якої шиємо ми, — якісна і так само може захищати. Стараємося продавати не більше 5 масок в руки. В день виходить виготовити 18 тисяч штук, проте робимо все, щоб вийти на більші потужності — 40-60 тисяч. Ми могли б виготовляти і до 300 тисяч в день, якби влада нас попередила про необхідність їхнього пошиття, про таку ситуацію. Ми би підготувалися. Але зараз тільки одна з 5 швачок погодилася вийти на роботу, ризикнувши своїм здоров’ям.

Олена Гандзюк, головний лікар Центру громадського здоров’я на Рівненщині:

— ВООЗ рекомендує користуватися одноразовими масками, проте в продажу такі знайти практично неможливо. Марлевими теж можна. Відповідно до вимог МОЗ маска має бути виготовлена не менш як з 6 шарів. Щодо інших тканин, то відомостей про їхні можливості захисту, а саме фільтрувальну здатність, немає. Лише марля є сертифікованим продуктом.

Також хотілося б наголосити, що неправильне носіння маски тільки збільшує ризик зараження. Виходите надвір — наділи одноразову маску і не торкаєтеся її руками, не зсовуєте з носа. Повернулися додому — зняли, утилізували і продезінфікували руки.

Дарина Гузенкова


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також