Захисники і липи: вздовж Київської будуть рости платани

2287 0

Ми у соцмережах:

Захисники і липи: вздовж Київської будуть рости платани

Рівняни дуже люблять дерева і дуже не люблять, коли їх зрізають. Навіть якщо чиновники доводять, що вони небезпечні для самих людей. Бо дуже часто «небезпечними та аварійними» є дерева саме там, де будують чергову висотку. Черговий гучний скандал нещодавно розгорівся у Рівному довкола зрізаних лип на вулиці Київській — саме біля торгового-офісного центру, будівництво якого завершує фірма «Квітковий бульвар». Навіть у тресті зеленого господарства виявилися протиріччя серед керівництва: його керівник Ігор Романчук наполягає, що вони діяли законно, а його заступниця, екоактивістка і депутатка міської ради Оксана Майборода — вважає, що не було необхідності зрізати липи. В майбутньому це може призвести до того, що депутатка звільниться з тресту і зосередиться на громадській діяльності.

Тож міський голова Рівного навіть опублікував пояснення, як і за яких умов зрізають у Рівному зелені насадження:

— Щоб визначити, чи справді те чи інше дерево становить загрозу для життя мешканців будинку, пішоходів, авто­мобілістів, створено відповідну комісію з питань обстеження зелених насаджень. Перед тим як прибрати сухі й аварійні дерева, комісія в складі представників департаменту разом з представниками екологічної інспекції обстежують стан зелених насаджень. І рішенням комісії дерева визнаються аварійними та виноситься рішення про їхнє видалення. Лише після розгляду кожного звернення цією комісією, проходження усіх перевірок приймається колегіальне рішення відповідними структурами.

Ордер на видалення дерева видає департамент інфраструктури і благоустрою.

Питання зрізування зелених насаджень є для нашого міста досить непростим, подекуди навіть болючим. Хтось вважає, що вони повинні, так би мовити, «помирати» своєю «смертю», оскільки у місті їх не так вже й багато. Інші вбачають у деревах, особливо старих, реальну небезпеку для життя та здоров’я людей. Але видалення або зрізування дерев у місті мусить відбуватися. Бо часто вони заважають лініям електропередач, житловим будинкам і, головним чином, життю перехожих. Так, на гарячу лінію міськради, в департамент інфраструктури та благоустрою Рівненської міської ради регулярно надходять звернення від мешканців міста з проханням видалити аварійні дерева на їхній прибудинковій території...

Що ж до лип, зрізаних на Київській, ми отримали такі коментарі.

Ігор Романчук, керівник тресту зеленого господарства:

— На знесення аварійних лип було отримано усі дозвільні документи. Задовго до цього був погоджений план реконструкції, який включає цю територію, де росли дерева. Знаю, що мають бути облаштовані підпірні стінки та проведені земляні роботи. Замість зрізаних дерев власним коштом компанія має облаштувати зелену зону, яка складатиметься з нових дерев та кущів. Забудовник уже заплатив відновлювану вартість зрізаних дерев та за власний кошт модернізує зелену зону.

Андрій Шевчук, начальник відділу генплану управління містобудування і архітектури:

— Оскільки на цій вулиці триває будівництво торгово-офісного центру, а поряд замість «Торнадо» зводять багатоповерхівку, то управління розробило ескізний проєкт, як можна перепланувати вулицю. В районі офісного центру наш ескізний проєкт передбачав збереження тих дерев. У нашому альтернативному рішенні було вказано, як можна облаштувати проїзд, стоянку та додатковий наскрізний тротуар. Це все було передано проєктувальникам. Однак, на жаль, ми нічого не узгоджуємо, а дозвіл на зрізування дерев чи благоустрій території надає міський департамент благоустрою, який є балансоутримувачем міської землі.

Мирослав Черній, директор з розвитку компанії «Стоград»:

— Наша компанія будує сучасний торгово-офісний центр, біля якого планується перепланування території. Будуть зроблені зелені зони та стоянка для автомобілів. Ці липи росли на підвищенні, яке має бути демонтовано. Це дозволить людям там безперешкодно пересуватися. Для того, щоб провести благоустрій, потрібно зняти шар землі. Якщо землю зняти, то дерева, які там ростуть, не витримали б. Тому було ухвалено рішення замінити ці дерева на платани. Насправді там нічого не зміниться, а стане тільки краще. Оновлення зелених насаджень — це нормальна практика.

Оксана Майборода, міська депутатка:

— Лише одне з тих усіх дерев було аварійним, а всі інші дерева ще б нормально прослужили 20–30 років. Однак було ухвалено таке рішення, яке є. Мені шкода цих дерев, бо не було потреби їх зрізати.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також