Замість сірників з Березного — індійська підробка!

9885 0

Ми у соцмережах:

Замість сірників з Березного — індійська підробка!

Досі все було навпаки: вітчизняні виробники упродовж десятиліть підробляли усе іноземне — від трусів до телевізорів. А тепер іноземці намагаються скопіювати український товар. Почали із сірників, які індійські виробники копіюють із тих, що виробляє сірникова фабрика у Березному. Тож коли ви побачите на сірниковій коробці напис «Sri Kaliswari Colour Match works», знайте, що це підробка!

У Березному працює єдина в Україні сірникова фабрика, зведена вже за часів незалежності. У часи СРСР сірники до нас завозили із Білорусі та Росії. Але поліських сірників на всіх не вистачає. Раніше українські сірники підробляли лише у країні-агресорі та союзній з нею Білорусі. Тепер же почали  з’являтися індійські підробки унікальної продукції місцевої фабрики. Чому так сталося, пояснюють фахівці.

Лариса Михайлюкова, комерційна директорка фабрики:

— Хоч зараз фабрика працює на повну потужність, сірників не вистачає. Щоб задовольнити потреби споживачів, ми замовили їх в індійських виробників. На коробках навіть зазначено — «виготовлено на замовлення Української сірникової фабрики». Ми, на жаль, не можемо працювати без вихідних, окрім того, потрібен час на ремонт обладнання, на обслуговування. Тобто ми працюємо в нормальному режимі, виробництво повністю завантажене, просто зараз такий період, що сірників не вистачає.

Михайло Косарев, директор фабрики:

— Саме в цій компанії замовляти виходить дешевше. В нас є укладені договори з клієнтами, тож ми зобов’язані робити регулярні поставки. Потрібно робити ремонти, технічне обслуговування, а для цього — зупиняти лінії, що зменшить обсяг виробництва. З однієї лінії виходить чотири контейнери сірників на місяць.

За рік підприємство виготовляє понад 630 мільйонів коробок сірників. Але це — лише третина від потреби цього товару в Україні. Причому, частину сірників, вироблених у Березному, відправляють і за кордон. Основні експортери сірників в Україну — фабрики Білорусі і Росії. Торік міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі оприлюднила документ про застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну сірників походженням з Республіки Білорусь та Російської Федерації. З тексту видно, що в цих країнах не всі потужності використовуються, собівартість товару нижча, а основний експорт — це саме в Україну. Сірники, виготовлені на замовлення в Індії, виходять трохи дорожчими. Але оптова ціна для замовників не відрізняється. Роздрібна ціна вже залежить від того, хто закупив ці сірники у фабрики. Роздрібна ціна — в середньому 5 грн за упаковку з 10 коробок і 50 копійок — за одну коробку.

Дарія БОРИСОВИЧ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також