«Запах страху» існує, і люди відчувають його підсвідомо, вважають вчені

3827 0

Ми у соцмережах:

 «Запах страху» існує, і люди відчувають його підсвідомо, вважають вчені

”Запах страху» дійсно існує, вважають учені. Дослідження показали, що одна людина може вловити страх іншої завдяки хімічним речовинам (феромонам), які виділяються через шкіру. При цьому відбувається це на підсвідомому рівні, впевнені дослідники. Більше того, виявлений сигнал тривоги може поширюватися на групу людей.

У дослідженні, проведеному в Університеті Дюссельдорфа в Німеччині, взяли участь 49 добровольців з числа студентів. Доктор Беттіна Пауза та її колеги за допомогою бавовняних подушок зібрали в них зразки поту за годину до того, як студентам потрібно було відповідати на іспиті, а також під час занять на велотренажерах. Іншу групу з 28 добровольців попросили понюхати зразки і визначити, які з них були взяті на тренуванні, а які перед іспитом. Уловити різницю ніхто з учасників експерименту не зміг. Однак МРТ-сканер показав іншу картину: коли студенти нюхали зразки «панічного поту», ділянки мозку, що відповідають за емоції і соціальні сигнали, ставали активнішими. Те ж саме відбувалося в частині мозку, яка відповідає за почуття емпатії (співпереживання). Це означає, що страх або тривога, що вивільняються з організму разом з хімічними речовинами, дозволяють іншим людям співчувати, вважають вчені. Багато вчених вважають, що запах — один з найменш вивчених, хоча він відіграє важливу роль у людських взаєминах. Повторні дослідження показали, що жінки віддають перевагу запаху чоловіків з високим рівнем імунітету, що гарантує великий захист від хвороб майбутнім дітям. Крім того, вважається, що при пошуку партнера, людина намагається обирати не схожий з його власним запахом, щоб уникнути зв’язків з будь-яким з родичів. Торік дослідження, фінансовані Пентагоном, показали, що запах людей, що тривожаться, може викликати посилену реакцію в тих ділянках мозку, які пов’язані з емоціями страху. Зразки поту були взяті в групи людей, які стрибали вперше з парашутом. Це дослідження спричинило чутки про те, що це перший крок на шляху до дослідження феромону страху, щоб використовувати його в бойових діях для наведення жаху на війська противника. Однак американське військове відомство цю інформацію спростувало.

Американські хіміки виявили «запах смерті» Доповідь про аналіз речовин, що входять до складу трупного запаху, був представлений на засіданні Американського хімічного суспільства. Для дослідження вчені використовували свиней. Трупи тварин поміщали в спеціально створені пристрої для збору запахів, де імітувалися різні умови зберігання. Аналіз запахів проводився кожні 6-12 годин протягом тижня. Проаналізувавши хімічний склад запаху, що виділявся трупами тварин, дослідники створили тижневий профіль складових його речовин. Так, у перші три дні після смерті в повітрі переважали індольні з’єднання. На третій день вчені знайшли в складі трупного запаху індол і путресцин — речовину, яка утворюється при гнильному розпаді білків. Дослідник Ден Сайкс вважає, що дана робота допоможе створити спеціальний пристрій, за допомогою якого можна буде аналізувати хімічний склад повітря. На думку Сайкса, цей пристрій знайде застосування в криміналістиці для виявлення трупів, а також для визначення терміну смерті в польових умовах. Нині хіміки продовжують дослідження, варіюючи параметри навколишнього середовища, що можуть супроводжувати розкладання тіла, і планують створити повну картину виділення й еволюції трупного запаху для різних умов. І вже після цього інженери зможуть приступити до створення портативного пристрою для виявлення трупів, тим більше що основний компонент майбутнього пристрою, газовий сенсор, який часто називають «електронним носом», зараз активно розробляється у провідних хімічних лабораторіях світу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також