Журналіст китайського радіо написав книгу про рівненсько-волинське футбольне дербі

946 0

Ми у соцмережах:

Журналіст китайського радіо написав книгу про рівненсько-волинське футбольне дербі

Рівнянин Михайло Іжик у п’ятницю у Рівному презентує книгу про футбол. Присвячена вона футбольному і навколофутбольному протистоянню Рівного та Луцька і має назву «Волинське дербі: погляд з Рівного».

Свого часу Михайло став автором статті у Вікіпедії на цю тему. Втім, на цьому вирішив не зупинятися. Упродовж останніх трьох років Іжик працював у Китаї, в українській редакції Міжнародного китайського радіо. І вирішив статтю перетворити на книгу накладом 200 примірників, видавши її за свої гроші.

— Якось на дачі я наводив лад і знайшов пошарпаний прапор «Авангарду», — розповідає Михайло Іжик. — Батько розповів, що цей прапор майорів на 4-му секторі рівненського стадіону, його він брав на виїзні матчі. Тоді ж розказав про усі ті історії початку 80-х щодо футбольного протистояння Рівного та Луцька, про ажіотаж в обох містах, про бійки та перекинуті автобуси.

Про свої спогади розповіли деякі знайомі старшого віку. Тоді-от і вирішив усе це впорядкувати. Спочатку створив статтю у Вікіпедії «Волинське дербі». Було заздрісно, коли дивишся на 126-й англійський дивізіон, грають два села, на трибунах 300 глядачів, а в них дербі з сусіднім селом сто років. Хотілось, щоб і в нас щось подібне було, щоб люди знали свою історію, а не обмежувалися тільки протистоянням «Динамо» — «Шахтар» чи «Металіст» — «Дніпро».

— Що найбільше здивувало під час підготовки книги?

— Виявляється, футбольне протистояння Рівного та Луцька розпочалося ще у 20-ті роки минулого століття, ще за Польщі між командами двох міст були напружені відносини.

— А як реагували колишні футболісти, з якими Ви спілкувалися, дізнавшись про книгу?

— У них в очах вогонь з’яв­лявся, вони молодшали років на 20-30, дуже прихильно сприймали, усі допомагали.

Презентація книги про рівненсько-волинське футболне дербі відбудеться у п’ятницю у Майстерні міста, що на вулиці Лермонтова, о 14.00.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також