Зміни в житті українців під час карантину

710 0

Ми у соцмережах:

Зміни в житті українців під час карантину

Пандемія COVID-19 назавжди змінила світ. Звісно, зміни торкнулися й жителів України. Що змінилося найсуттєвіше – розглянемо у матеріалі umn.ua

Зміни в житті українців під час карантину

Пандемія COVID-19 назавжди змінила світ. Звісно, зміни торкнулися й жителів України. Що змінилося найсуттєвіше – розглянемо у матеріалі umn.ua.

Робота

Карантин вніс суттєві зміни у сферу зайнятості багатьох українців та знизив у цілому рівень життя населення. Про це, зокрема, свідчить український ВВП, який упродовж 2020 року зменшився на 4%, порівняно із 2019 роком, внаслідок чого Україна зайняла передостаннє місце серед країн Європи.

Карантин вкрай негативно вплинув і на рівень безробіття в країні. Протягом минулого року через закриття великої кількості підприємств сталося рекордне скорочення громадян. Згідно зі звітом Центру Разумкова, рівень безробіття в Україні зріс з 8,5% до 9,9%. За його оцінками, чисельність безробітних у 2020 році становила 1,6 млн осіб. Відповідно, такі тенденції вкрай негативно вплинули на рівень життя українців.

Через коронавірус змін зазнала й робота офісних працівників. Чимало з них перейшли на дистанційний режим роботи. Як зазначили у Центрі економічної стратегії у коментарі для BBC Україна, у січні цього року кількість дистанційних вакансій зросла аж на третину. Експерти зазначають, що навіть після подолання коронавірусу та скасування карантинних заходів на багатьох підприємствах залишиться дистанційний режим роботи.

Навчання

Дистанційним стало і здобуття освіти школярами та студентами. Такий формат не оцінили ні батьки, ні освітяни, оскільки навчання онлайн стало справжнім випробуванням для учасників цього процесу. По-перше, чимало українських сімей не мають сучасної техніки, й батькам довелося купувати телефони чи комп'ютери, які б могли забезпечити доступ дитини до онлайн-уроку. По-друге, суттєво погіршилася якість навчання та рівень підготовки дітей, оскільки в режимі онлайн вчителям складно контролювати, чи списує дитина, чи ні.

Особисте життя

Карантинні обмеження також вплинули й на життя всередині сімей. Зокрема, ізоляція спровокувала сплеск домашнього насильства у всьому світі, зокрема і в Україні. Водночас загальна світова тенденція розлучень в Україні не набула таких масштабів. Так, у період з 12 березня до 10 жовтня 2019 року кількість складених актових записів про розірвання шлюбу становила майже 22 тисячі, а в аналогічний період 2020-го – близько 16,5 тис. Тобто, кількість розлучень зменшилася.

Дозвілля

Змінилося й проведення вільного часу. Українці значно менше почали відвідувати ресторани, кафе, театри та кіно. Окрім того, рідшими стали відвідини рідних і друзів. Частина зменшили кількість зустрічей через побоювання заразитися коронавірусом, інші ж – через зменшення доходів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також