Знайшли княже поховання на сільському городі на Рівненщині

6537 0

Ми у соцмережах:

Історик Олександр Алфьоров у Заріцьку

Незвичні кам’яні брили, які виявилися цінною історичною знахідкою, відкопали місцеві мешканці на городі у селі Заріцьк, що неподалік Рівного. Історики датували їх періодом пізнього середньовіччя. Тепер таємницю «прибульців» з минулого досліджуватимуть археологи.

Місцеві розповіли, що ці брили вже років з п’ятнадцять лежали в траві, куди їх відсунули, аби вони не заважали господарським роботам. Адже ніхто не знав, що це таке. Хоча тамтешні старожили пригадували, що колись у полі буцімто було якесь захоронення.

Загалом на полі знайшли три плити, вік яких, за припущенням науковців, може становити сім століть. Окрім плит, знайшли також людські кістки та шматки кераміки. Рятувати знахідки на Рівненщину приїхав з Києва кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Олександр Алфьоров.

За припущенням науковця, на цьому місці могло бути князівське поховання. «Такі поховання — свідчення неймовірного авторитету людини, яка тут похована. Тепер Заріцьк — маркер для історії нашої держави», — зазначив Олександр Алфьоров.

Про те, що припущення науковця мають підгрунтя, свідчить хоча б той факт, що село Заріцьк вперше згадується у 1151 році в «Київському літописі» під назвою «Зарічеськ». Як на ті часи, воно було досить великим поселенням, повідомляє Вікіпедія.

Село входило до складу Пересопницького князівства і представляло собою фортецю. Наступна згадка про Заріцьк датована 1537 роком, коли поселення було власністю багатої родини Зарицьких. Затим воно перейшло до князів Острозьких. У документі 1664 року «Зарецк» згадується як власність пана Станіслава Кучерського. У 1798 році в селі налічувалося 62 двори та мешкали 342 особи.

А тим часом знайдені плити доправили до культурно-археологічного центру «Пересопниця». Восени, коли селяни зберуть урожай, науковці планують провести на місці знахідки розкопки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також