Знімають відео і роблять селфі: баштовий годинник на органному залі вже працює

2216 0

Ми у соцмережах:

Знімають відео і роблять селфі: баштовий годинник на органному залі вже працює

Це таки сталося – годинник на башті органного залу в Рівному почав іти. Майстри ремонтували його тривалий час і врешті змусили стрілки рухатися. Цьому у великій мірі посприяв голова громадської організації «Рівне Разом» Віктор Шакирзян.

 Ремонтом годинника займалися рівняни, батько і син Сергій та Олександр Плужникові. Обоє мають відповідну технічну освіту, та зізнаються – цей годинник, такого масштабу, який уже давно хотіли запустити.

- 40 років тому я приходив в теперішній органний зал на фільми, бо тут був кінотеатр, - пригадує Сергій Плужников. - І я думав собі: а чого ж цей годинник не працює? Добре було би колись його запустити. І тут мені випала нагода реалізувати це бажання. Сфера нашої діяльності – електроніка, підсвітка, озвучка, автоматизація. Почувши, що мова йде саме про баштовий годинник, погодилися, це стало справою честі. Це дуже цікавий годинниковий механізм. Тепер, дивлячись, як увечері рівняни роблять селфі біля нього і знімають його хід на відео, розумію, наскільки це гарно для міста.

Віктор Шакирзян, який значною мірою допоміг із фінансуванням ремонту, в свою чергу зазначає:

- Сама суть звернення керівництва органного залу була в тому, щоб ми допомогли зробити для рівнян баштовий годинник. Емоції переповнюють, хочеться робити правильні і хороші речі вже сьогодні. Ми можемо робити багато таких речей разом, адже наше завдання – берегти історію нашого міста. Ми спілкувалися з майстрами, вони мають ще багато інших ідей. Готові їх реалізовувати і надалі. Впевнений, що відновлений баштовий годинник на органному залі, особливо у вечірню пору, даруватиме рівнянам особливі емоції.

Механізм унікального годинника є стійким до кліматичних умов, він загерметизований. Деталі дороговартісні: шведські мотори, італійська електроніка. Майстри кажуть, що такі механізми можуть пропрацювати 10 – 15 років. Хронометр має дуже високу точність ходу, тож за ним можна звіряти власні годинники. Увечері стає видно красиву підсвітку.

Напередодні, голова громадської організації «Рівне Разом» Віктор Шакирзян та директор Рівненської обласної філармонії Микола Орешко ініціювали конкурс, аби рівняни обрали кращі композиції, які лунатимуть з найбільшого у місті баштового годинника. Голосування відбувалось на сайті “Рівне Разом”. На вибір містян було запропоновано десять мелодій класичної та органної музики. За підсумками голосування обрано три композиції: “Мелодія” Мирослава Скорика, яку називають втіленням української душі, всесвітньо відома композиція Миколи Леонтовича “Щедрик” та найвідоміша пісня країни “Україно” Тараса Петриненка.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також