Помідори багаті на каротин (провітамін А), аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, калій, фосфор, залізо та ін. Вони сприяють очищенню судин, тому їх рекомендовано їсти людям із серцево-судинними хворобами, тромбофлебітами. Томати також ефективні у профілактиці гіпертонії, ішемічної хвороби серця та інсульту. А антиоксидант лікопен допомагає організму захиститися від онкологічних хвороб.
Клітковина й пектини, що містяться в помідорах, поліпшують травлення, зв’язують і виводять шкідливі речовини, які потрапляють в організм з їжею. Завдяки яблучній і лимонній кислотам томати збуджують апетит, запобігають розмноженню хвороботворної кишкової мікрофлори та паразитів.
Помідор — ще й антидепресант, його варто їсти при стресах. А давні індіанці вважали, що томати сприяють підвищенню потенції.
Здоровій людині можна з’їдати не більш як 200 г помідорів на день, найкорисніше — у салаті з олією, можна додати часник або цибулю. А от поєднувати з огірками не варто. До речі, добра новина для тих, хто хоче схуднути: завдяки своїй низькокалорійності та хрому, який міститься в помідорах, вони сприяють зниженню ваги. Але вживання томатів слід обмежити при захворюваннях нирок і жовчнокам’яній хворобі — один-два на день. Вони також протипоказані при певних видах алергії.
При хворих венах на ногах, щоб полегшити симптоми, можна робити таку помідорну процедуру: розрізати навпіл томат, протерти ним хворі місця і через півгодини змити.





