Зупиніться, мене нудить!

476 0

Ми у соцмережах:

Зупиніться, мене нудить!

Для багатьох сезон відпусток — це подорожі. Але під час їзди в автомобілі чи автобусі у багатьох виникає дискомфорт — запаморочення, головний біль, блідість, загальне нездужання. Далі — нудота, блювота, порушення координації рухів. Це симптоми так званої морської хвороби, захитування. Правильно ж буде назвати такі розлади в організмі — кінетоз. Пов’язане це з тим, що в мозок надходить суперечлива інформація: очі фіксують рух, а вестибулярний апарат повідомляє, що людина стоїть на місці. Симптоми захитування, як правило, розвиваються поступово.

Захитування є однією з ознак порушення вестибулярного апарату — невеликої частини внутрішнього вуха, що відповідає за сприйняття положення голови і тіла людини у просторі, а також — за коригування напрямку руху. Вестибулярний апарат іноді називають системою рівноваги. Проблеми з вестибулярним апаратом можуть бути побічним ефектом більш серйозних захворювань: порушення роботи нервової системи, складнощів з травленням і обміном речовин.

Якщо ви подорожуєте автомобілем або автобусом, вибирайте місце, ближче до водія. При цьому важливо, щоб сидіння розташовувалося за ходом руху. З першими симптомами кінетозу вийдіть на свіже повітря, дихайте глибоко і ритмічно. Якщо є під рукою вода — змочіть долоні, помийте обличчя, шию. Коли перший напад нудоти мине, покладіть під язик таблетку валідолу або посмокчіть скибочку лимона. У лежачому положенні вестибулярний апарат краще переносить перепади швидкості, а тому дитині і дорослому, якого постійно закачує, варто лягти і постаратися заснути. Під час авіаперельоту можна випити келих сухого вина або чарку коньяку (алкоголь розширює спазмовані судини вестибулярного апарату). Не випадково під час польоту стюардеси роздають пасажирам карамельки. Хто літав, той знає, що вуха «закладає» під час зльоту та посадки, а з процесом жування вирівнюється тиск усередині вестибулярного апарату.

Щоб запобігти кінетозу або хоча б полегшити самопочуття під час подорожі, не вживайте напередодні поїздки білкової їжі — м’яса, грибів, горіхів, яєць — такі продукти організм буде довго перетравлювати. Але й на голодний шлунок їхати не можна — фрукти, кефір, йогурт, каша — найкращий варіант. Захопіть зі собою в дорогу кілька скибочок лимона або підкислену лимоном воду (кислий смак допомагає поліпшити роботу жовчного міхура). Є й спеціальні таблетки здатні нейтралізувати нудоту. Застосовувати їх потрібно за пів години до поїздки. Щоправда, лікарі рекомендують використовувати препарати як крайній засіб, бо організм перестане самостійно боротися з кінетозом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також