Звідки у воді формальдегід?

2311 0

Ми у соцмережах:

Звідки у воді формальдегід?

Чутки про «хімічну атаку» на рівнян через питну воду значно перебільшені. Принаймні про це кажуть і лікарі, й інженери. Однак кореспондент «РВ» вирішила перевірити тривожну інформацію. І от що виявилося.

Потреби Рівного у воді забезпечують комунальний водогін підприємства «Рівнеоблводоканал» та 31 свердловина для промислових потреб. Споживачі міста щодоби використовують близько 70 тисяч кубометрів води, хоча водоканал здатен забезпечити удвічі більше. І керівництво підприємства, і санепідемстанція запевняють, що вода у Рівному якісна, отруйними речовинами не забруднена, формальдегідів, зокрема, ніякі служби в ній не виявили. Впродовж останніх років рівняни забули, що таке вода за графіком, за останні 10 років відбулася реконструкція водогонів, що дозволило подавати воду цілодобово. Зменшилася й кількість поривів у мережі, що значно знижує ризик мікробіологічного та хімічного забруднення води. — На водозаборах вода знезаражується активним хлором, це вивчені та безпечні методики, які використовуються в інших країнах, — каже начальник відділу комунальної гігієни Рівненської обласної санепідемстанції Микола Лук’янов. — Принаймні кращих зараз немає. Колись воду знезаражували газоподібним хлором, менш ефективним і більш небезпечним способом. Що стосується формальдегідів, то у воді, яку постачає «Рівнеоблводоканал», їх не виявлено. Разом з тим, у нашій області періодично працює комісія з Міністерства охорони здоров’я, фахівці вивчають екологічний стан області, а також надають консультації нашим спеціалістам. У них свої методики, більш досконалі, ніж у нас. З наступного року набувають чинності нові норми вмісту заліза у проточній воді — 0,1 міліграм на літр води, зараз норма — 0,3 міліграма на літр. Аби забезпечити ці норми, облводоканал близько півроку тому запустив на водозаборі у Горбакові градирню. Основне її призначення — знезалізнення води та випаровування з неї летких речовин. — Якість нашої води контролюють три лабораторії — наша, на водоканалі, й лабораторії міської та обласної санепідемстанцій, — каже директор обласного комунального підприємства «Рівнеоблводоканал» Володимир Хомко. — Формальдегіду в нашій воді ніхто ніколи не виявляв. А ось у Костополі років два тому цю речовину виявили у воді, яку постачає тамтешній водоканал. Імовірно, це пов’язано з роботою деревообробного підприємства, оскільки формальдегід використовують при виробництві деревинностружкових плит. Виявили майже випадково, адже Костопільський водоканал не має своєї лабораторії води: вони хотіли перейти на новий реагент, який використовується для знезараження води, але після цього знезараження вода набула неприємного запаху. З’ясувалося, що від формальдегіду. До речі, я пропонував, щоб Костопільський водоканал працював у системі облводоканалу, але вони відмовилися — мовляв, їм так краще.

Довідка «РВ» Формальдегід — газоподібна безколірна речовина з гострим запахом, відноситься до канцерогенних речовин, токсична, негативно впливає на репродуктивні органи, дихальні шляхи, очі, шкіру, нервову систему.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також