Звільнили від податку собачі буди та особняки на 150 "квадратів"

2108 0

Ми у соцмережах:

Звільнили від податку собачі буди та особняки на 150 

По 6 гривень за кожен "зайвий" квадратний метр платитимуть із наступного року власники квартир площею понад 70 кв. м та приватних будинків площею понад 150 кв. м. Таку ставку в 0,5% від мінімальної заробітної платні обрали минулого четверга депутати міської ради Рівного. Щоправда, за податок "на розкіш" для особняків міські обранці торгувалися набагато довше, ніж за квартири. Парламент запропонував стягувати податок з будинків площею понад 120 кв. м, однак ця пільгова межа видалася депутатам замалою. Після тривалих суперечок депутати проголосували, поширивши пільгу на 150 кв. м. Хоча дехто з них пропонував не чіпати особняки площею аж до 300 кв. м.

Проект Таку ж суму у 6 гривень за квадратний метр платитимуть і власники комерційної нерухомості. А от господарські будівлі від оподаткування звільнили взагалі, хоча міський голова і пропонував встановити за них ставку в 0,1% мінімальної зарплати. Під час обговорення цього питання особливо емоційним був депутат Станіслав Рязанов:

— Чи ви думаєте, що я пущу до себе у двір, щоб той сарай порахували? Та я так собаку нацькую, що ніхто до мене не зайде. А собачу буду порубаю, щоб з неї не брали податок, і хай собака надворі спить. Якщо якась мадам не їла-не пила, назбирала трохи грошей і відкрила магазин, то яке відношення мають депутати або наш міський голова Володимир Хомко до її бізнесу? У всьому світі податок береться з обороту, а не з площі магазину. Тим більше, що це оподаткування прив'язане до розміру мінімальної заробітної плати, який з роками буде зростати. Я взагалі пропонував ввести чисто символічну ставку в одну гривню за квадратний метр, якщо вже потрібен такий податок на нерухомість. Простим людям платити за сараї та навіси взагалі було б не по кишені.
Людмила Туровська, заступник голови постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування:
— Окрім сараїв, які, як правило, мають не більш як 10 квадратних метрів, погребів та собачих будок, є такі недешеві речі, як басейни, літні кухні і гостьові будиночки на 200 квадратних метрів, а ще — приватні конюшні на 150 квадратних метрів, які стоять біля розкішних особняків на 600 квадратних метрів. І якщо ми не оподаткуємо собачі будки, то тим самим звільнимо від оподаткування розкішні басейни та конюшні. Ми дамо можливість за будками не бачити басейни!
Володимир Хомко, міський голова:
— Я теж живу в приватному будинку, але хочу платити податок! Таке враження, що половина депутатів не читали того, за що голосують. Податок в 0,1% за нежитлову нерухомість міг би стати базою, бо гроші за ці податки тепер залишатимуться у міському бюджеті, а депутати вирішили дати за "господарку" нульову ставку! Я теж хотів би бути добрим і щоб рівняни взагалі не платили податків, але не можу собі цього дозволити, бо звідки ж тоді гроші брати? Я розумію, що людям це не подобається. Але, шановні, нам треба утримувати те, що у нас є. Найбільша помилка уряду, з моєї точки зору, в тому, що не можна порівнювати будинок із будинком, сарай із сараєм, тому що квартира на Хрещатику не може оплачуватися за квадратний метр так само, як, скажімо, квартира на Позняках чи на Троєщині, бо це зовсім різні квартири. І в більшості країн світу податок нараховується від вартості, а не від метражу. Так само і з машинами.
Дмитро Зайцев, керівник Головного управління Державної фіскальної служби у Рівненській області:
— Чи вистачить Рівному надходжень під податку на нарухомість зі ставкою в 0,5% — це питання треба ставити безпосередньо депутатам міської ради. Адже встановлення розміру ставки податку, пільг щодо його сплати — це їхнє виключне право, яке їм надала Верховна Рада. Ми будемо займатися тільки адмініструванням. Тобто виконувати, по суті, технічну функцію: формувати базу платників, надсилати їм повідомлення, контролювати, чи вони сплатили, та інше. Також ми консультуємо — і голів, і депутатів, і керівників різних управлінь, вже надавали їм поради та рекомендації.
Міськрада також затвердила ставки податку, розрахованого на землевласників. Він витягне з їхніх кишень по 1% від нормативної грошової оцінки (НГО) земельної ділянки. Для сільськогосподарських угідь депутати затвердили іншу ставку: по 0,1% НГО для ріллі, сіножатей та пасовищ та 0,03 % НГО для багаторічних насаджень. А за земельні ділянки, що зайняті житловим фондом, гаражно-будівельними товариствами або індивідуальними гаражами, земельний податок справляється у розмірі 0,03% НГО. До слова, новий податок на легкові автомобілі з об'ємом циліндрів двигуна у понад 3 тисячі куб. см принесе місту понад 1,5 мільйона гривень. Адже за кожне таке авто, яке використовували менше 5 років, доведеться сплатити 25 тисяч гривень у рік. У Рівному депутати нарахували 61 дорогий автомобіль, з них лише 5 зареєстровані на юридичних осіб, а решта належать фізичним.
Олена ВЛАСОВА.
tag:Податок на нерухомість


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також