Копачі бурштину сидять вдома. Бо холодно

2347 0

Ми у соцмережах:

Копачі бурштину сидять вдома. Бо холодно

Два тижні тому біля Дубровиці та Клесова Сарненського району активізувалися бурштинокопачі. Кілька днів навіть, як переповідають, в урочищі Гальбин працювало до двохсот мотопомп.

А дубровицькі та володимирецькі старателі влаштували бійку із правоохоронцями. На сьогодні ситуація, запевняють у поліції, контрольована.

Частині копачів, які видобували бурштин біля сіл Осова Дубровицького району та Кідри Володимирецького і влаштували бійку з поліцейськими 14 лютого, обрали міру запобіжного заходу. Але досі жодного «серйозного» вироку для бурштинокопачів, яких затримували раніше, як нарікають у поліції, винесено не було. Тож ймовірно, і цього разу обійдеться штрафами.

Щодо Гальбина, то з минулого тижня масовості там також немає. Хоча розповідали, що в урочищі на початку лютого «торгували білетами» — 600 доларів за кожну мотопомпу. І це при тому, що ціни на бурштин, порівняно з минулими роками, впали чи не втричі.

Кожен день отримуємо повідомлення про роботу бурштинокопачів у різних районах. Але це поодинокі випадки. Хоча було, що трактором видобували, нові канави рили, — розповідає в.о. начальника ГУ Нацполіції у Рівненській області Сергій Волков. –Правоохоронці реагують на усі виклики. Масового видобутку немає.

Працюють і лісівники — намагаються позасипати до весни вириті бурштинокопачами траншеї. Саме через спробу перекрити доступ до води 14 лютого на Дубровиччині й виник конфлікт.

Мешканці Кідрів були найбільш палкими противниками нашої роботи, тож в урочищі, де вони і жителі Осової видобувають бурштин, нам так і не вдалося засипати канави, — коментує начальник обласного управління лісового господарства Віталій Сухович. — Але нині масового видобутку немає — зима, холодно. Усюди ситуація контрольована, зокрема, і на території заповідника у Володимирецькому районі.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також