СБУ оголосила про підозру «найманому вбивці», якого ФСБ Росії завербувала для ліквідації майора Мамчура з Рівного

1111 0

Ми у соцмережах:

СБУ оголосила про підозру «найманому вбивці», якого ФСБ Росії завербувала для ліквідації майора Мамчура з Рівного

За матеріалами контррозвідки СБУ повідомила про підозру у державній зраді агенту ФСБ Росії Костянтину Іванову.

Встановлено, що зловмисник входив до складу так званої «бойової двійки», яка у 2016 році здійснила вбивство українського спецпризначенця Івана Мамчура на Рівненщині.

Нагадаємо:  16 вересня 2016 року у під’їзді багатоповерхівки на вулиці Відінській Рівному було знайдено тіло чоловіка з вогнепальними пораненнями, а поруч – пістолет із глушником і вісім гільз. Убитим виявився начальник інженерно-технічного відділу слідчого ізолятора, 37-річний майор Іван Мамчур. Такий показовий розстріл шокував місцевих жителів. Спершу не були зрозумілі мотиви цього вбивства.  Вбивство Мамчура сприйняли, як якусь жахливу помилку. Ну, хто так убивав би звичайного співробітника СІЗО? Потім уже з’ясувалося, що все набагато складніше. Що це не випадковість, не помилка, а спланований злочин – замовне вбивство за участю спецслужб «сусідів. З’ясувалося, що Іван Мамчур брав участь в Антитерористичній операції на Донбасі. Потім з’явилася інформація про можливу причетність спецназівця до успішних операцій проти російських військових під час бойових дій у Грузії. Тоді Іван Мамчур був командиром групи полку спецназу Головного управління розвідки Міноборони України

Кілерами виявились Олег Смородінов та Костянтин Іванов. За даними слідства, двоє українських громадян були завербовані представниками ФСБ РФ для виконання розвідувально-диверсійних завдань на шкоду державній безпеці України. Встановлено, що у квітні 2016 року вони прибули з РФ на територію нашої країни для збору інформації про військовослужбовців Збройних Сил України та працівників вітчизняних оборонних підприємств. Одержану інформацію агенти передавали своїм «кураторам». Згодом учасники групи отримали завдання та здійснили у Рівному вбивство українського офіцера військового підрозділу спецпризначення Івана Мамчура.

Олега Смородінова було затримано у листопаді 2016 року під час спроби перетину держкордону України. Суд визнав його винним у вчинені кримінального правопорушення і призначив покарання у вигляді 12 років ув’язнення. А Костянтин Іванов переїхав до Росії ще в 2013 році. Жив у Ярославлі і Москві, деякий час перебував і на території вже окупованого Росією Криму.

Костянтина Іванова затримали в Росії  і помістили в слідчий ізолятор у червні 2019 року. Тоді про це повідомили в ГУНП у Рівненській області, проте в те, що екстрадиція все ж відбудеться, не вірив ніхто. Але 26 серпня 2020 року в пункті пропуску Гоптівка Костянтина Іванова передали співробітникам поліції Рівненської області. Його помістили в ізолятор тимчасового тримання (ІТТ), а 27 серпня суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Пресслужба УСБУ в Рівненській області тепер повідомила, що підозрюваний приховано переправив з Росії зброю для вчинення злочину.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ, триває досудове розслідування. Заходи з викриття правопорушення здійснювались за процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури.

Читайте більше: Чи посадять вбивцю Мамчура?

Зізнання кілера, який застрелив у Рівному майора

Як вбили Мамчура?

Як у Рівному агенти ФСБ вбивали Мамчура

Кілер ФСБ попросив, щоб його не випускали з Рівненського СІЗО

Замовне вбивство, яке не мало сенсу

Засудили кілера ФСБ, який у під’їзді в Рівному розстріляв майора

Пулітцерівську премію отримали за статті про режим Путіна та вбивство агентами ФСБ у Рівному

На Рівненщину екстрадували спільника вбивці працівника слідчого ізолятора
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також