Якщо бджола вжалила за язик — мерщій до лікаря

556 0

Ми у соцмережах:

Якщо бджола вжалила за язик — мерщій до лікаря

Влітку одним із неприємних і небезпечних моментів є укус бджоли. Якщо у вас немає алергії на бджолиний токсин або ви не маєте ознак тяжкої алергічної реакції, то зазвичай все може обійтися тимчасовим болем, почервонінням, свербінням у місці укусу. Та якщо ви схильні до алергії, то укус може бути небезпечним.

Спочатку огляньте місце укусу, там має бути бджолине жало — тоненька голочка. Його потрібно витягти за допомогою пінцета, попередньо обробивши його антисептиком. Після цього до місця укусу треба прикласти холод, це зменшить набряк. Це може бути пляшка з водою, пакет з льодом чи замороженими продуктами (його попередньо треба обгорнути тканиною, наприклад рушником, щоб уникнути обмороження).

Якщо холод не допомагає, необхідно намастити місце ужалення протиалергійним гелем чи маззю (феністил гель, псило-бальзам гель, гідрокортизонова мазь).

Укус бджоли, окрім набряку, часто спричиняє біль. Для знеболення варто застосувати парацетамол чи ібупрофен для дорослих у таблетках та ці ж самі препарати в сиропі для дітей, згідно з масою їхнього тіла.

Якщо ж укус був у ділянку язика чи піднебіння — треба звернутися до лікаря. Звернутися за медичною допомогою потрібно й при таких обставинах: якщо з’являється швидкий, наростаючий набряк у ділянці обличчя та шиї після ужалення (ознаки набряку Квінке); раптове погіршення загального самопочуття (запаморочення, втрата свідомості, судоми, задишка); якщо вже був випадок алергії на укуси бджіл чи вживання меду та інших продуктів бджільництва.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також