З субсидіями спізнюються: платити за компослуги радять «орієнтовно»

2669 0

Ми у соцмережах:

З субсидіями спізнюються: платити за компослуги радять «орієнтовно»

Тільки минулого тижня в органах соцзахисту на Рівненщині почала працювати система, за допомогою якої нараховують субсидії. Перерахувати на опалювальний період допомогу тим родинам, які мали її влітку, встигнуть швидше, а ось тим, хто тільки подає заяви, доведеться чекати до грудня.

Попри те, що органи соцзахисту справляться з нарахуванням лише за місяць-півтора, субсидії нараховуватимуть з початку опалювального сезону, тобто з середини жовтня. Родинам, які впевнені, що матимуть субсидію, рекомендують сплачувати за жовтень та листопад орієнтовні суми.

Віра Мельник, начальниця міського управління соціального захисту населення:

— У квитанціях, які рівняни отримають у листопаді та грудні, ще будуть відображені повні суми платежів, оскільки ми не можемо встигнути швидко нарахувати усім субсидії. Це робота, яку ми мали б виконувати протягом трьох місяців, але оскільки постанова Кабміну вийшла 17 жовтня, а система запрацювала лише 8 листопада, будемо старатися все зробити за місяць.

Людям, які знають, що отримають субсидію, рекомендую сплачувати основний платіж за жовтень та листопад на свій розсуд. Такі неповні платежі не розцінюватимуться як борг, адже споживач все-таки покриє частину суми.

Родинам, які отримували субсидію влітку, а це 15 тисяч домогосподарств, здійснюємо автоматичний перерахунок. Двом тисячам рівненських сімей перерахунок не пройшов, оскільки у них були борги. У телефонному режимі ми просимо такі родини принести квитанції про ліквідацію заборгованості або реструктуризацію боргу, тоді ми здійснимо перерахунок.

Оскільки уряд змінив правила нарахування субсидій, за жовтень до нас уже звернулося 6,5 тисячі домогосподарств з проханням призначити субсидії, за перший тиждень листопада — дві тисячі. Думаю, до кінця місяця матимемо ще не менше 6-7 тисяч заяв. Хоча порівняно з минулим опалювальним періодом заявників значно менше. Наприклад, у січні субсидії у Рівному отримували 54 тисячі сімей.

Багато звертається родин, де були офіційні безробітні, які за останні місяці працевлаштувалися або почали сплачувати єдиний соціальний внесок, а тому можуть претендувати на субсидію. Хоча у багатьох випадках заявники намагаються нас обдурити. Наприклад, пишуть, що є пенсіонерами або сплачують ЄСВ, а коли ми починаємо звіряти дані з Пенсійним фондом та податковою, виявляється, що це неправда.

Також подають декларації ті родини, в яких змінився склад сім’ї і вони отримали можливість претендувати на субсидію. Днями, наприклад, до нас приходила жінка, чий син приїхав з Канади, щоб знятися з реєстрації, аби мама мала допомогу від держави.

Немало заяв від родин, члени яких працюють за кордоном і сплачують там соціальні внески. Але це за умови, що Україна має з країною спеціальні угоди, як з Польщею, до прикладу. Заявнику потрібно надати довідку з податкового органу країни, де працює хтось з його рідних, і тоді ми цю людину виключаємо зі складу родини.

Хочу також наголосити, що нам не потрібно приносити акти, що людина, яка прописана у квартирі, не живе там. Бо люди навіть збирають підписи сусідів і т.п. Якщо родина хоче, аби ми не враховували когось з її членів, бо він фактично не проживає з нею, вона має надати підтвердження з місця, де він проживає: наприклад, з ОСББ, ЖКП. Або можна довідку з місця роботи принести, якщо член родини працює в іншому місті.

Якщо родина має доходи від паю, то краще додати довідку про це від фірми, яка сплатила оренду. Ми можемо отримати дані з податкової самі, надіславши запит, але тоді процедура призначення субсидії буде довшою.

Зазначимо, що Рівного не стосуються зміни, котрі затвердив Кабмін, щодо безробітних, котрі не сплачують соціальні внески. Натомість у районах органи соцзахисту уже розглядають заяви від сільських домогосподарств, де є офіційно безробітні. Навіть якщо вони не сплачують ЄСВ, їм можуть призначити субсидію, але після розгляду їхньої заяви та матеріального стану спеціальною комісією. Як зазначають в обласному департаменті соцзахисту, в області уже є немало рішень таких комісій на користь селян. Проте точну кількість підрахують лише наприкінці тижня.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також