Нітрати містяться у багатьох овочах, зелені, ягодах і фруктах, воді та навіть у нашому організмі. У ковбасних виробах їх більше, ніж в ягодах і фруктах. Тому весна чи літо, а мінімум 400 г фруктів та овочів щодня варто з’їдати. Більшість, включаючи дітей, не матиме проблем з нітратами, тому що в допустимих нормах вони не несуть небезпеки, і від жмені полуниці чи огірка в салаті не буде шкоди.
Для перестрахування радять дотримуватися таких простих правил: не їжте багато ранніх овочів і фруктів щодня; обрізайте шкірку, хвостики овочів та фруктів (кабачки, редиска, огірки); в капусті обірвіть верхні листки, викиньте качан; кавуни та дині найбільше нітратів накопичують у неспілій м’якоті, їжте м’яку соковиту частину; готуйте овочі, зелень: під час термічної обробки кількість нітратів зменшується на 40–80%.
Овочі, фрукти можуть також обробляти пестицидами. Щоб їх зменшити — добре мийте овочі, зелень, фрукти, ягоди під проточною водою. Можна на 5–7 хвилин замочити їх у звичайній воді.





