Сприяє нормалізації обміну речовин, зокрема, завдяки марганцю, рибофлавіну та вітаміну В6, підтримує серце та судини здоровими. Магній та калій забезпечують нормальний серцевий ритм, вітамін С зміцнює судини, а фенольні сполуки — капіляри. Листя щавлю запобігає підвищенню артеріального тиску, розвитку атеросклерозу та утворенню тромбів.
Щавель добре впливає на стан кісток і суглобів завдяки магнію, фосфору, калію, міді та марганцю. Нестача цих елементів підвищує ризик розвитку артриту та остеопорозу. Щавель містить також багато антиоксидантів, які є корисними сполуками, що захищають клітини від ушкодження.
До речі, користь щавлю найповніше проявляється у свіжому вигляді, варіння та тушкування суттєво зменшують кількість вітамінів. Щоб зберегти корисні речовини, щавель можна додавати до смузі, в холодні супи та різноманітні салати з овочами, зеленню і оливковою олією.
Лікарі, щоправда, кажуть, що щавель корисний не для всіх. Через високий вміст органічних кислот не бажано їсти щавель людям з гастритом, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, колітом та панкреатитом. Не варто вживати страви з щавлем при серйозних захворюваннях нирок або сечовидільної системи, зокрема, при наявних каменях або схильності до їхнього утворення.





