Oxford-AstraZeneca: випробувано на собі

6852 0
Український уряд закупив понад 367 тисяч ампул цього британського препарату, тож хочу поділитися власним досвідом із  щеплення саме ним.

Український уряд закупив понад 367 тисяч ампул цього британського препарату, тож хочу поділитися власним досвідом із щеплення саме ним.

У Сполученому Королівстві люди по-різному переносять вакцинацію препаратом "Oxford-AstraZeneca”. Я отримала свою першу дозу 7 квітня, і поки що побічних ефектів нема, хіба що була слабкість на четвертий день. Нашого садівника після першого уколу била трясця протягом доби, а в сусіда довго боліла рука в місці ін'єкції. Його дружина взагалі не мала ніяких наслідків.

Нам всім за 50.

Важко судити про безпечність і ефективність цієї вакцини. З одного боку, вона дешева ( компанія продає її за собівартістю), не потребує заморожування, а, відтак, доступна навіть у сільських лікарнях.

В Сполученому Королівстві з 33 млн щеплень першою дозою більше половини припадає на AZ. На другому місці Pfaizer, на третьому із великим відставанням Moderna.

За результатам моніторингу Health and Social Care виявлено таке — для людей старше 50-ти, завдяки AZ, ризик померти від ковіду скорочується на 95% , для 18-49-літніх смерть, взагалі, виключається, а ризик захворіти на “корону” падає на 85%.

Крім того, вакцина починає захищати вже після першої дози — на 80% людей віком 50+ і на 60-70% решту.

З іншого боку, тривожать доповіді про випадки тромбозів, нібито спричинених вакциною AstraZeneca. Хтозна, якщо на мільйон щеплених припадало 4 тромбози, то чи не було це співпадінням. Щоправда, насторожує те, що кількість таких випадків в країні подвоїлась за останні два тижні. Разом з тим, британське МОЗ рапортує про понад 6 млн життів, врятованих завдяки вакцинації.

Прикро, що велика політика втручається у справи охорони здоров'я. Так регулятори вакцин з ЄС від самого початку провадили кампанію проти AZ тільки тому, що її винайшли британці. Країни ЄС то відмовлялися від неї, то обмежували застосування, то просили ще. Все це нервує людей, які змушені обирати між двома злами — захворіти на ковід чи мати небажаний побічний ефект від щеплення.

Перед тим, як зробити мені укол AZ лікар, окрім іншого, спитала мене, чи приймаю я аспірин. Кажу, приймаю кардіомагніл. Ну й добре. Цікаво, що ніхто не попередив про те, що перед щепленням (та й після нього) бажано прийняти курс чого-небудь аспіриномісткого для розрідження крові. Може, тому, що британці й так їдять той аспірин щодня й без хліба.

Дізналася про це випадково, чим і ділюся з вами, друзі. Хай ми всі будемо здорові.

На фото — картка, яка видається кожному вакцинованому. Про дату наступного щеплення повідомлять телефоном.

 

 

Коментарі

Залиште вiдповiдь

Читайте також