А на майдані землі ніхто не хоче?

1594 0

Ми у соцмережах:

А на майдані землі ніхто не хоче?

Хочуть мати земельну ділянку у Рівному 2769 осіб, саме стільки перебуває рівнян у черзі, створеній при міськвиконкомі. Черга ця, звичайно, не рухається — востаннє п'ять років тому чотири черговики отримали земельні ділянки у Червоних Горах. Між тим, на кожну сесію міськради виносять так звані земельні питання. Деякі з них стосуються людей, які в черзі на отримання земельних ділянок не перебувають.

Олексій Бучинський, депутат Рівненської міської ради: — Складається враження, що хтось навмисно "проштовхує" на сесію такі питання, прикриваючись прізвищами підставних громадян. На кожну сесію таких питань виноситься близько десятка. Найгірше те, що частину з них депутати задовольняють. Хоча ті, хто просить виділити землю безкоштовно в постійне користування, жодного відношення то тих ділянок не мають. Натомість люди, які стоять в черзі на отримання землі, отримати її не можуть. Останній приклад — звернувся за отриманням 12 соток землі в районі вулиць Скляренка-Холмська громадянин Ярош, який до тієї землі жодного відношення не має і навіть в черзі на отримання землі не числиться. З таким проханням він вже звертається втретє і щоразу отримує відмову. Можна за таким самим принципом просити міську владу виділити 12 соток біля пам'ятника Шевченку. Вільні земельні ділянки в місті потрібно продавати з аукціону або розподіляти між тими, хто стоїть у черзі на її отримання. Володимир Хомко, міський голова Рівного: — Звертаються люди з приводу земель, які обробляли ще з "колгоспних часів", і вважають, що ця земля досі їм належить. По таких питаннях намагались виробити певні правила. Втім, як показала практика, вони неефективні. Депутати все одно голосують по-різному. Питання пана Яроша, про якого згадував депутат Бучинський, іншого характеру. Ця людина справді до тієї землі жодного відношення не має і просить її під житлове будівництво. Подібних звернень небагато, але вони є. Якщо людина звернулась з таким питанням, апарат міської ради зобов'язаний винести його на розгляд сесії. Зазвичай депутати в таких випадках відмовляють. Загалом вільної землі у Рівному достатньо. У місті є чотири масиви, де можна отримати земельну ділянку. Ще один розробляється в районі Тинного. Щоправда, ця земля не всім по кишені, оскільки потрібно буде оплатити вартість прокладених там комунікацій. Виконують ці роботи приватні фірми. Вартість таких робіт становить приблизно 205 тисяч гривень. З іншого боку, дати землю в полі без відповідних комунікацій я не маю права, бо ті люди згодом прийдуть і вимагатимуть облаштувати все за кошти громади міста. Це десятки мільйонів гривень, яких в бюджеті немає. От і виходить, що вільна земля є, але для тих, хто стоїть в черзі на її отримання, вона не виділяється. За останні чотири роки, якщо я не помиляюсь, земельні ділянки виділяли лише для заступника прокурора області, кількох багатодітних сімей та наших спортсменів-олімпійців, але це окремі випадки, по кожному з яких приймалось відповідне рішення сесії.

Довідка "РВ"

За даними міського управління земельних відносин, на початок цього року в черзі на отримання земельних ділянок перебували 2769 рівнян. В загальній черзі — 1322, в першочерговій — 1292, в позачерговій — 155 осіб. Упродовж минулого року подано від рівнян 157 заяв щодо включення їх у списки на виділення земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також