Без угоди газовики в квартиру не постукають

7043 0

Ми у соцмережах:

Олександр Ганжа

Тепер за безпеку газових мереж будинку та приладів в квартирі відповідає власник. Ще донедавна раз у рік у кожну квартиру житлових будинків час від часу навідувався представник газопостачального підприємства, щоб перевірити справність обладнання — газової мережі, лічильника, плити.

Цьогоріч обов’язковість такої послуги скасовано міністерством енергетики. Тепер, якщо ви, переймаючись власною безпекою, захочете, щоб фахівець оглянув ваші прилади, потрібно укласти договір. Нещодавно на зборах голів ОСББ Рівного виступив Олександр Ганжа, технічний директор «Рівнегазу», щоб пояснити ці нововведення, які стосуються не тільки власників квартир та будинків, а й підприємств — не залежно від форми власності.

Спеціалістів потрібно запрошувати

Пам’ятаєте, як газовики ходили по квартирах та будинках своїх споживачів, стукаючи в двері. Фахівці проводили обстеження газових мереж та йшли далі. Наказ міністерства енергетики скасував це положення, — пояснює Олександр Ганжа. — Тепер ніхто не буде ходити квартирами, а обстеження проводитиметься лише за бажанням споживачів. Адже власник будівлі або орендар має самостійно забезпечувати утримання системи газопостачання. Відповідно до закону, він відповідає за технічний стан, безпечне користування газопроводом, приладами, димовими та вентиляційними каналами. Технічне обслуговування буде проводитися на платній основі за бажанням власників. Адже люди тепер самостійно відповідають за стан свого багатоквартирного будинку та експлуатацію газових мереж. Також вони можуть укласти договір з компанією, яка має право надавати такі послуги. Зокрема, такою ліцензованою компанією є «Рівнегаз». Із ким ми укладемо угоди до 1 січня 2019 року, тому й будемо допомагати обслуговувати газові мережі.

Скільки коштуватиме послуга з обстеження обладання, ще достеменно невідомо — саме ведуться точні обрахунки. Вартість залежатиме від кількості газового обладнання. Скажімо, обслуговування однієї квартири, де одна газова плита, коштуватиме в межах 150 гривень на рік. У помешканні, де люди мають газову плитку та колонку, обстеження вартуватиме близько 310 гривень. Якщо говорити про індивідуальний житловий будинок, то це близько 400 гривень на рік.

А от витік газу за аварійним викликом ліквідовується одразу і безоплатно, наголошує технічний директор «Рівнегазу»:

Витік газу із мережі за аварійним викликом «104» ліквідовується безкоштовно. Однак, коли труба, що йде по фасаду, перебуває в неналежному стані, то за це виставлять рахунок. Адже газопровід потрібно утримувати в належному стані, як воду, чи каналізацію.

Нехтування безпекою — летальне

У «Рівнегазі» констатують: за останні роки в Рівному зменшилась кількість випадків отруєння людей чадним газом. Хоч загалом по Україні такого не скажеш — статистика негативна. А це означає, що рівняни почали ретельніше дотримуватися правил безпеки.

У будинках, де є газовий прилад та димохід, не можна використовувати витяжку, яка розташована над газовою плиткою, — застерігає рівнян Олександр Ганжа. — Коли одночасно працюють витяжка і димохідні газові прилади, то створюється процес зворотної тяги. Тобто продукти згорання поступають не в димохід, а у приміщення. Наростання чадного газу є небезпечне тим, що людина його не відчуває на запах. І тому за нехтування безпекою може легко поплатитися життям.

Ще одне застереження від представника «Рівнегазу» — не забувати регулярно обстежувати і чистити димоходи і витяжки:

— Димоходи опалювальних печей, які сезонно використовуються, потрібно обстежувати раз на рік. Якщо ж говорити про димохід, який використовує котел чи колонка для підігріву води, то його потрібно обстежувати двічі на рік. Тобто, весною і восени, а вентиляційні канали потрібно чистити разом із димовими. Якщо ОСББ має несправний димохід, то його не можна використовувати. Щодо обслуговування димоходів та вентиляційних каналів, то «Рівнегаз» не надає такі послуги. Але на території Рівного є організації, які проводять обстеження та ремонт димових, вентиляційних каналів. Їх перелік можна знайти на нашому офіційному сайті — «104.ua».

Кому — загальнобудинковий, а кому — індивідуальний лічильник

А де ж пролягає та межа, яка ділить газову мережу на різні зони відповідальності? Фахівець «Рівнегазу» уточнив, що йдеться про зовнішню розподільну і внутрішньобудинкову мережу газопроводів. Пристроєм, що відключає будинок від зовнішніх газорозподільних мереж є запірна засувка — саме вона, як правило, і є лінією розмежування. Газопроводи і обладнання за нею є спільним майном співвласників багатоквартирного будинку — тому це вже і є зона їхньої відповідальності. У тих будинках, де встановлені загальнобудинкові вузли обліку, на першому зварному стику після вузла обліку проходить межа розмежування.

До речі, чому раптом так масово стали встановлювати лічильники, причому одним — загальнобудинковий, іншим — кожному в квартиру?

— Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, взяла за основу базу споживачів Рівненської області. У тих будинках, де у квартирах на той час було менше 10% індивідуальних лічильників, встановлювали один загальнобудинковий лічильник. Але якщо люди встановили собі вже близько 50% індивідуальних лічильників, то там уже встановлювали індивідуальні, — розповів Олександр Ганжа. — НКРЕКП пояснює, якщо держава затратила кошти на загальнобудинковий лічильник, то повторного фінансування на встановлення індивідуального лічильника не буде. Також враховувалась технічна можливість. Адже у Рівному в мікрорайоні Північний є такі будинки, де не було можливості встановлювати один загальнобудинковий лічильник. У квітні кілька голів ОСББ надіслали колективне звернення до Національної комісії — вони просили розтлумачити законність встановлення загальнобудинкових лічильників без згоди на це мешканців. І їм усе дуже доступно пояснили. Варто зауважити, що усі лічильники «Рівнегаз» встановлює за кошти, які виділила НКРЕКП.

Записав Сергій ТКАЧЕНКО. @


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також