Безсоння під час війни: як собі допомогти

863 0

Ми у соцмережах:

Безсоння під час війни: як собі допомогти

У стані стресу високий рівень адреналіну призводить до того, що навіть під час сну організм не відпочиває, а продовжує активно працювати. Від цього людина прокидається ще більш втомленою. Виникає «замкнене коло»: стрес викликає безсоння, а безсоння посилює стрес.

Ознаки безсоння: людина важко засинає, навіть якщо відчуває сильну втому протягом дня; прокидається по кілька разів за ніч, неможливість спати вночі, відчуває втому після пробудження; труднощі із концентрацією уваги, відчуття сонливості вдень. Через недосипання виникають втома, соматичні захворювання, можуть виникати галюцинації.

Якщо ви у хоча б умовно безпечному місці для налагодження режиму сну, можна використати такі способи. Спробуйте лягати та вставати в один і той самий час, навіть якщо не спиться. Варто вибрати час, коли відчуваєте найбільшу сонливість. Пам’ятайте, що перші три години сну дозволяють організму відновитися на 70%. Намагайтеся засинати до опівночі для максимального вироблення мелатоніну. Не читайте новини мінімум за пів години до сну. Якщо є потреба стежити за сигналами повітряної тривоги — краще встановлювати чергування між собою, так щоб в інших була можливість хоча б три години сну без перерв. Двадцять хвилин сну протягом дня також можуть значно покращити самопочуття і відновити сили.

Перед сном спробуйте уважно дослухатися до власного дихання, зосередитися на відчуттях у пальцях рук, поступово піднімаючи внутрішній погляд уваги вище до ліктів, плечей… Так само «проскануйте» внутрішнім поглядом решту тіла.

Якщо не вдається заснути, спробуйте встати та зайнятися тими справами, які зазвичай приносять заспокоєння: читання книжки, в’язання…, але НЕ перегляд новин. Щойно з’явиться найменше бажання заснути, ідіть у ліжко.

Невеликі фізичні навантаження протягом дня та хоча б мінімальне перебування на свіжому повітрі між повітряними тривогами збільшать ймовірність вчасного засинання.

Відновіть, наскільки це можливо, довоєнний графік життя. Рутинні справи дозволяють відволіктися від стресу та зберігати звичний ритм життя.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також