Будувати спорткомплекс на Макарова іноземним компаніям не дозволять

3609 3

Ми у соцмережах:

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко та директор обласного департаменту будівництва Ярослав Мазярчук на презентації проекту побудови спорткомплексу у грудні 2017 року

Завтра, 29 березня, відбудуться торги на Prozorro, на яких визначать, хто будуватиме спорткомплекс поблизу поліклініки №3 на вулиці Макарова у Рівному. Йдеться, нагадаємо, про зведення спортивного залу на 2700 глядацьких місць вартістю 310 млн. грн. Оскільки сума велика, існувала ймовірність, що будувати комплекс прийдуть іноземці. Але у Рівненській ОДА вирішили обійтися «власними силами» і фактично перекрили доступ до тендера закордонним компаніям.

Зробили це доволі просто – розбили суму тендера. Замість 310 млн. грн. на торгах виставили 160,4 млн. грн.

Спорткомплекс на макарова передбачає три черги будівництва. Окрім спортивного залу, наприклад, ще має бути льодова арена

Аргументують це тим, що коштів на цей рік буде не більше 40 млн. грн., наступного якщо й дадуть більше, досягти позначки у 310 млн. все одно не вдасться, а оскільки будівництво заплановано на роки, вартість робіт зросте і доведеться у будь-якому разі коригувати документацію.

Тож, мовляв, якщо сума буде меншою, процедура значно полегшиться.

 Втім, у Рівненській ОДА убезпечили зменшенням тендерної суми себе ще й від додаткової роботи – перекладу тендера на англійську.

Відповідно до вимог законодавства, якщо сума тендера перевищує 5,15 млн. євро (167 млн. грн. за нинішнім курсом), то замовник зобов’язаний перекласти документацію на англійську, щоб подаватися на нього мали змогу іноземні компанії.

Якби сума, яку виставили на побудову спорткомплексу на Макарова, була на сім мільйонів вищою, можливо, будувати спортивну споруду, яка є об’єктом підвищеної складності, прийшли б компанії з кращою репутацією.

 

А так варто очікувати, що боротимуться за побудову спорткомплексу на Макарова ті ж фірми, що останні два роки масово розігрують тендери на Рівненщині.

Компаніям, пов’язаним з родиною Фалко, останнім часом активно відмовляють у виграші, тож, ймовірно, до будівництва на таку суму їх не допустять.

Кілька місяців тому, коли презентували макет спорткомплексу, проектанти обмовилися, що на Рівненщині осилити таке будівництво могли б «Опорядрембуд» чи «Рівнеагроспецмонтаж», компанії, які пов’язували із керівником ПАТ «Рівнегаз» Петром Дубасом.

Роман Семенченко, в.о. директора Рівненської філії ДП «Діпромісто»

Але подейкують, що оскільки йдеться про довготермінове будівництво, сотні мільйонів гривень та фінансування з Державного фонду регіонального розвитку, будуватиме спорткомплекс (після «наполягання» зі столиці) котрась із київських фірм.

А як відомо, компанії та замовники робіт давно навчилися обходити «відкритість та прозорість» системи електронних торгів. Небажаним учасникам зазвичай відмовляють, посилаючись на неточності у документації, уникнути яких при таких обсягах робіт досить складно.

 Святослав Клічук, координатор громадської ініціативи «За чесний тендер»:

- Є ще один нюанс. Переможець перших торгів, ймовірно, стане автоматичним переможцем і наступних. Обґрунтовуватимуть згодом, що потрібно укласти договір з тією ж компанією, щоб не порушувати процеси будівництва, щоб використовувати ту ж техніку і т.п. Мали такий досвід під час будівництва дитсадка в Обарові, наприклад.

Окрім того, тендер, який має європейські пороги (понад 5,15 млн. євро. – Ред.), можливо, і довше потрібно проводити, але тоді могли б зайти іноземні компанії, яких начебто хочуть у нас бачити.

 Богдан Файфура, депутат облради та директор будівельної компанії:

- Як на мене, корупційних ризиків у тому, що суму тендера розділили, немає. Йдеться про кілька черг будівництва. За три роки освоїти 160 млн. грн. якраз реально. Щодо іноземних компаній, то не знаю жодного випадку, аби якась виграла хоч одні торги на Prozorro, що виходили на міжнародний рівень.

 Нагадаємо, що спорткомплекс на Макарова – іміджевий проект голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка. Саме тому проектно-кошторисна документація пройшла так швидко всі експертизи і опинилася на першому місці під час відбору об’єктів на фінансування з ДФРР.

Якщо оголошений тендер таки відбудеться, будівельні роботи на Макарова розпочнуть цього року. Принаймні обласний департамент з питань будівництва уже замовив геодезичні роботи у фірми «Конвест-проект», вартістю 71 тис. грн.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також