Чи шкідливо сидіти «нога на ногу»

1632 0

Ми у соцмережах:

Чи шкідливо сидіти «нога на ногу»

Якщо ви схрещуєте ноги час від часу, то шкоди вашому організму не буде. Однак ви її обов‘язково відчуєте, якщо любите так сидіти довго, ведете малорухливий спосіб життя і не збираєтеся нічого змінювати.

За результатами досліджень, перехрещування ніг під час сидіння має певний вплив на здоров‘я. Зокрема, перехрещені вище від коліна ноги сприятимуть тимчасовому і незначному підвищенню тиску і результат після вимірювання не буде показовим для медичної оцінки стану здоров‘я. Коли ви повернете ноги у вільну позицію, тиск повернеться до попереднього стану. Тож для людей з нормальним тиском сидіння з перехрещеними ногами не матиме серйозних наслідків. Натомість, якщо у вас є проблеми з тиском, краще уникати тривалого сидіння в позиції з перехрещеними ногами. Якщо ж ви полюбляєте схрещувати ноги в ділянці гомілок, це підвищення тиску не викликає.

Щодо варикозу вен через сидіння «нога на ногу», то це міф. Якщо йдеться про цю хворобу, то розглядають тривале сидіння чи стояння в одній позі загалом, а не лише зі схрещеними ногами. У такому випадку це справді підвищує ризик захворіти, але не може бути єдиною причиною появи варикозу.

Тривале сидіння з перехрещеними ногами може негативно впливати на поставу. Сидіння в такій позі більш ніж три години на добу може спричинити надмірний нахил корпусу вперед та округлення плечей. Така поза змушує м‘язи компенсувати недоліки постави, внаслідок чого може виникнути дискомфорт, напруження та біль у спині чи суглобах.

Тривале сидіння — це шкідлива звичка, незалежно від пози. Отож якщо вам доводиться довго сидіти — вставайте кожні півгодини, принаймні на 5 хв., і зробіть кілька простих вправ. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також