Чи справді гланди непотрібні?

357 0

Ми у соцмережах:

Чи справді гланди непотрібні?

Сучасна медицина виходить з позиції, що в людському тілі немає нічого зайвого чи випадкового, тому видаляти органи чи їх частини потрібно тільки у крайньому разі. Але так було не завжди. Раніше людям масово видаляли мигдалики, їх ще називають гландами. Але від такої практики згодом відмовились і проводять операцію вкрай рідко за дуже чіткими показаннями.

Мигдалики — це такі невеличкі залозисті утворення у глотці. Якщо вони запалюються, виникає стан, який в медицині називають тонзилітом. Нерідко він переходить у хронічну форму і створює постійне джерело запалення у горлі. У хворого виникає сильний дискомфорт, біль, затруднюється дихання та ковтання.

Їх зараховували до неважливих органів і найменше запалення називали прямим показанням до операції. Згодом від цього відмовились, зрозумівши, що користі такі процедури приносять менше, ніж завдають шкоди.

Чи справді мигдалики такі непотрібні? Сучасна медицина розглядає цей орган, як перший бар’єр, який зустрічає інфекцію в організмі. І набряк — це лише симптом. Насправді у мигдаликах під час запалення у великій кількості починають виділятись лейкоцити — клітини, що відповідають за імунну реакцію. З одного боку, тіло справді зазнає певного дискомфорту, горло червоніє і болить, з іншого — у цей же час в організмі відбувається інтенсивна боротьба з інфекцією. Мигдалики намагаються не дати бактеріям чи вірусам спуститись нижче і потрапити до легень.

За статистикою, люди з видаленими мигдаликами значно частіше страждають на застудні захворювання і мають вищий ризик розвитку пневмонії. Тобто відповідна операція не знижує, а суттєво підвищує захворюваність.

У сучасному світі операція з видалення гланд все ще існує. Але призначають її у випадку складного гнійного запалення чи при інших станах, що серйозно загрожують здоров’ю людини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також