Чим відрізняються дієтичні добавки від ліків?

1171 0

Ми у соцмережах:

Чим відрізняються дієтичні добавки від ліків?

Дієтичні добавки, або ж БАДи, відрізняються від ліків тим, що ефективність їхньої дії науково не доведена. Якщо ви купуєте в аптеці ібупрофен, то і продавець, і ви впевнені, що коли у вас болітиме голова, то ці ліки вам  допоможуть. Проте коли ви п’єте  дієтичну добавку Колаген для того, щоб ваша шкіра виглядала молодою  і пружною, то строгих наукових доказів того, що ви виглядатимете молодшою, не має.  Відповідно, пропонувати  і рекламувати БАДи, як ліки, заборонено законом, оскільки це є введення в оману споживачів.

В реальності межа між ліками та дієтичними добавками дуже умовна і розмита. В інтернеті можна знайти багато різноманітних переліків з ліками з так званою недоведеною ефективністю.  Деякі назви вас щиро здивують, оскільки  знайомі вам з дитинства. Розібратися, де правда, а де брехня, в цьому хаотичному інтернетівському звалищі не так просто, потрібно аналізувати наукову літературу. Повністю  довіряти цим спискам, на мій погляд,  не варто.

Частенько в Україні реєструють ліки, ефективність яких ґрунтується на досить суперечливих наукових даних. Що ж поробиш, ті, що реєструють, теж жити хочуть і жити добре. Для прикладу можна згадати широко розрекламований медичними блогерами противірусний препарат Протефлазид.

Серед причин неефективності ліків може бути наявність генів, асоційованих з їхнім швидким метаболізмом, індивідуальні особливості окремих пацієнтів. Отже, можуть бути прекрасні препарати, але деяких хворих вони лікувати не будуть. Майбутнє медицини –  так звана персоніфікована медицина, яка індивідуально підбирає ліки для кожного пацієнта на основі його генетичного аналізу.

З дієтичними добавками ситуація, на мій погляд, простіша. Існує два основних класи добавок: нутрицевтики та фармацевтики.  Вітаміни, мінерали, амінокислоти, жирні кислоти, різноманітні омега,  харчові волокна, антиоксиданти, флавоноїди, колаген – всі добавки можна отримати під час  повноцінного харчування.  До фармацевтиків  відносяться в першу чергу фітопрепарати. Хто сумнівається в заспокійливих і антисептичних властивостях лікарської ромашки?

Як же уникнути ліків  з недоведеною ефективністю? На мій погляд, потрібно знайти гарного лікаря з великим практичним досвідом.

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
завідувач відділу біомедичної хімії
Інституту молекулярної біології і генетики НАН України,
Науково-виробничий центр фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також