Чому цього літа не було на вулицях рівненського хлібного квасу

1640 0

Ми у соцмережах:

Фото з архіву

Упродовж 50 років хлібний квас, вироблений Рівненським заводом безалкогольних напоїв, рівняни купували з великих жовтих діжок. Місця на вулицях роками не мінялися, до них вже звикли. Цього літа квасом почали торгувати не з бочок, а з кегів. Але й в такій тарі традиційного рівненського квасу ще треба пошукати.

Підприємиця Галина Каспрук торгує цим квасом не один рік. На початку літа, у червні, її оштрафували. За те, що торгує у «неправильних» місцях і порушує правила благоустрою. Підприємниця спробувала оскаржити постанови, однак міськвиконком обидві її скарги відхилив.

Олена Храпач, головний спеціаліст, секретар адмінкомісії відділу правового забезпечення виконкому:

— 14 червня на розгляд комісії надійшло з департаменту муніципальної варти чотири протоколи стосовно Галини Каспрук про порушення правил благоустрою. Встановлено, що 7 червня ця підприємиця розмістила торгівельну мережу з продажу квасу за такими адресами у Рівному: перехрестя вулиць Князя Острозького-Кулика і Гудачека, перехрестя вулиць Пересопницька-Шевченка, вулиця Полуботка,4 біля виходу з підземного переходу та на вулиці Пересопницькій поблизу будинку № 58 на тротуарі, що є порушенням правил благоустрою. Адже торгівля квасом була розміщена не у визначеному для цього місці. Ця постанова винесена згідно із законом. Тому і підстав для задоволення скарги не вбачається. Було винесено ще одну постанову стосовно п. Каспрук за повторне здійснення того самого порушення — торгівлі квасом на вул. Полуботка, 4 поблизу виходу з переходу, це відбулося 14 червня. Галина Каспрук була присутня на засіданні цієї комісії, підтвердила, що справді розміщувала об’єкт торгівлі в невизначеному для цього місці і без погодження з органами місцевого самоврядування.

Галина Каспрук, підприємниця:

— Я розумію це так: міська влада просто шкодить місцевому виробнику! Адже нам щороку видавали дозвіл на сезонну торгівлю, а цього року вперше — чомусь ні. Причин не пояснили. Раніше нас чиновники навпаки заохочували, навіть просили виходити з квасом, бо ж рівняни до нього звикли. І наші продавці завжди стояли на тих самих точках з усім відомими жовтими діжками на колесах. Ми змінили діжки на кеги, бо вони мають меншу ємність. Але й так не дають торгувати! От вийшли продавці на старі місця, як зазвичай — а тут мунварта підходить: «покажіть ваш дозвіл». Питаю, а де дозвіл у інших на торгівлю молоком, пиріжками та іншим, що продається тут же на вулиці Полуботка поряд з нашим квасом? А нам відповіли, що це вже ярмарок, де продають місцеву продукцію. А в нас що, не місцева? Ми — останній «шматочок» безалкогольного заводу, який понад 50 років виробляє хлібний квас для Рівного. Це повністю натуральний продукт, без жодних консервантів чи стабілізаторів, тож строк його реалізації становить усього дві доби. Щоб продати такий квас, потрібне людне місце. Кажуть — «ідіть торгуйте в парк Шевченка!», а хто його там купить? Зрештою, виписали штрафи, бо я нібито порушую правила благоустрою, а про дозвіл торгувати й не йдеться — це несправедливо. Буду думати, як виходити з цієї ситуації. Здаватися й закривати виробництво, як деякі радять, зовсім не хочеться.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також