Чому у спеку постійно хочеться спати. Експерти — про причини підвищеної денної сонливості

793 0

Ми у соцмережах:

Чому у спеку постійно хочеться спати. Експерти — про причини підвищеної денної сонливості

За терморегуляцію відповідає гіпоталамус — частина головного мозку, яка через потові залози, шкіру та кровоносні судини контролює температуру тіла. Спека змушує організм працювати понаднормово, щоб не допустити перегріву. На регуляцію температури організм витрачає більше енергії, тому виникає відчуття втоми та сонливості.

Охолодитися допомагає потовиділення. Коли температура підвищується, потові залози в нашій шкірі виробляють піт, що складається з води, невеликої кількості солі, цукру, аміаку та сечовини. Піт проходить через пори шкіри, на поверхні випаровується і цим охолоджує тіло.

Інший спосіб, який використовує тіло, щоб не допустити перегріву — розширення судин. Коли просвіт судин збільшується, тепла кров починає текти ближче до поверхні шкіри й охолоджується. Тому шкіра може почервоніти.

Окрім природної системи охолодження, є й інші причини, через які у спеку люди почуваються млявими.

Зневоднення виникає, коли тіло втрачає рідини більше, ніж отримує. Через це тілу не вистачає води для виконання інших функцій (крім терморегуляції). Один із наслідків і симптомів зневоднення — втома.

Низький артеріальний тиск може знижуватися у спеку через спроби тіла охолонути. Коли приплив крові до шкіри зростає, серце починає битися швидше, що збільшує циркуляцію крові вдвічі порівняно з днем, коли немає спеки. Втома — один із симптомів низького кров’яного тиску. Також людина може відчувати запаморочення, затьмарення зору, проблеми з концентрацією і нудоту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також