Унікальним форматом для пивного ринку країни став дегустаційний конкурс East European Beer Award.
Ще на початку 2000-х такого поняття, як крафтове пиво, в Україні навіть не існувало, а в 2010-2014 роках на всій території країни міні-броварень можна було перелічити на пальцях однієї руки. Сьогодні ж крафтових виробництв — понад 130, і щороку створюються десятки нових. У кожному великому місті при пивоварнях та ресторанах-пивоварнях проводяться освітні заходи щодо виробництва пива, його стильового розмаїття, споживацької дегустації, фудпейринга. Унікальним форматом для пивного ринку країни став і конкурс East European Beer Award.
Зусиллями організаторів, учасників та пивних суддів Дегустаційного конкурсу пива ЕЕВА вдалося за декілька років подолати шлях, який американські крафтовики долали десятки років. Класифікація пива «світле, напівтемне й темне» давно не відповідала всьому різноманіттю ремісничого пива. Тому Конкурс розпочався з 11 категорій – стилів пива, розширюючи та поглиблюючи цей перелік із кожним роком. На третьому East European Beer Award змагалися вже 80 пивоварень з 342 зразками пива, а ще сидру, в 15 категоріях. ЕЕВА 2020 відбудеться вже у 20 категоріях пива та сидру. Дегустації пройдуть 11-12 березня, приймає готельно-ресторанний комплекс «Айвенго». Церемонія нагородження – 8 квітня в ході ІХ Форуму пивоварів та рестораторів в Києві, в заміському комплексі «Трипільське сонце».
Організатори успішно відійшли від скупої радянської класифікації, щороку додаючи в категорії Конкурсу сорти, які швидко стають популярними та завойовують ринок. Наприклад, шалену популярність серед пивоварів та споживачів на Конкурсі 2019 року продемонстрували сидри, - цього року вони вже розділені на Sweet Cider, Dry Cider. Популярність Стаутів й Портерів та розуміння цих стилів споживачами відбилися у розділенні категорії на Porter/Stout, Porter/Stout Special, Sweet Stout. Сорти Indian Pale Lager, Witbier, Weizenbier настільки полюбилися споживачеві й увійшли у базові лінійки пивоварень, що їх вже виділено в окремі категорії.
Цікаво, що ще кілька сезонів тому споживач зовсім не розумів кислого пива, але розвиток пивної культури фестивалями, пивоварами, Конкурсом зробили неможливе – у 2018 році Sour/Wild вперше з’являється на ЕЕВА, а вже на конкурсі 2019 року набирає велику кількість зразків, і пивоварня-переможець завойовує золото з шаленим відривом по балах! І це яскравий маркер швидкого розвитку не тільки майстерності пивоварів, а й культури споживання пива.
Організовує Конкурс та інші пивні заходи, об’єднуючи галузь, група ентузіастів – єдиний в Україні професійний журнал Beer Technologies і Всеукраїнське об’єднання пивних сомельє Київська Пивна Ліга, - консолідуючи навколо цієї важливої ініціативи всіх учасників крафтової революції країни та її становлення на пивній карті світу!