Депутати-онлайн: щоб і в окопах на Рівне працювали

778 0

Ми у соцмережах:

Василь Харковець

Як обговорювати важливі для міста питання, якщо депутат майже не відвідує засідання? На минулій сесії міськради обранці рівнян довго сперечалися з цього приводу. Бо деякі їхні колеги не можуть бути у Рівному, адже пішли на фронт. А без них на засіданнях постійних комісій часто бракує кворуму — нема депутата, то нема голосу. Як же тоді виносити питання для розгляду на сесію, якщо його неможливо повноцінно розглянути?

Щоб дати можливість вимушеним «прогульникам» все-таки долучатися до обговорень, у Рівненській міськраді пропонують змінити регламент: якщо хтось не може прийти на засідання комісій особисто, нехай би вмикався онлайн. Наприклад, міськвиконком уже понад рік збирається на засідання в «телефонах» і нічого, працює.

Але виявляється, не всі з цим згодні. Тож щоб остаточно розібратися в цьому питанні, депутати планують спеціально зібратися ще раз — на позачергову сесію.

Василь Харковець, депутат міськради:

— Регламент пишеться на основі Закону про місцеве самоврядування. Так, записано, що проєкти рішення, які не пройшли попередньо засідання постійних комісій, не можуть бути винесені на розгляд сесії. В законі є дві статті: перша говорить, що засідання комісії може відбуватися від половини загального складу — тобто якщо всього 6 членів, а присутні троє, то проєкт розглядається. Але наступна стаття говорить, рішення ухвалюється більшістю від загального складу комісій.

Мистецтво політики полягає в умінні знаходити відповідні компроміси. Ми постали перед певною дилемою, коли не можуть зібратися постійні комісії з різних причин. Головна причина — те, що частина депутатів виконує свій патріотичний обов’язок із захисту Вітчизни, коли триває війна. Але зміни до регламенту не несуть чогось небезпечного для розгляду питань. Якщо ми говоримо в цілому, то кожен депутат має право законодавчої ініціативи — виносити в сесійній залі свої пропозиції й бачення.

Ми говоримо про ту проблему, яка сьогодні стоїть у сесійній залі, коли блокується робота постійних комісій. Робота постійних комісій передбачає ще й те, що кожен депутат обов’язково має їх відвідувати. І в регламенті, і в законі чітко прописано: якщо депутат-член постійної комісії без поважних причин не брав участі у половині її засідань, то можна звертатися про відкликання такого депутата.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Депутати мають працювати перед публічними засіданнями тут, у міській раді. Є процес роботи в депутатських комісіях, і кожен депутат має там відпрацювати, бо питання потім виносяться до порядку денного в сесійній залі. Семеро депутатів міської ради нині перебувають поза межами міста, в лавах ЗСУ, але такого права в них ніхто не забирав. Навпаки, вони хотіли б і зобов’язані також виконувати свої депутатські функції!

Ми ініціювали внесення змін у регламент, щоб ці депутати, які перебувають у лавах ЗСУ, могли долучатися до роботи в комісіях, щоб не блокувалася робота і було можливим затвердження багатьох питань, щоб не зупинялася життєздатність міста. Дане питання про внесення змін в регламент, який передбачав проведення комісій в режимі онлайн, вчергове було заблоковано однією з фракцій. Але було знайдено компромісне рішення — що ми проведемо позачергову сесію і голови постійних комісій всіх фракцій долучаться до напрацювання змін у регламент. І ми все ж таки дамо можливість депутатам брати участь у засіданнях.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також