Депутатські мільйони — повернути!

1410 2

Ми у соцмережах:

Депутатські мільйони — повернути!

Понад 560 мільйонів субвенції, так званих депутатських мільйонів, 3 вересня Держказначейство переказало місцевим бюджетам. Рівненщина з цієї суми, яку «вибивали» народні депутати попереднього скликання для своїх округів, отримала 13,7 мільйона. Та не встигли в районах «натішитися» грошима, як одержали листи з проханням їх повернути.

Незвичне прохання казначейства — наслідок заяви Мінфіну, який вирішив перевірити, на які саме об’єкти попередники виділили кошти та чи ефективно їх використовують. Після аудиту гроші обіцяють повернути, особливо ті, які передбачено на добудову дитячих садків, шкіл і т.п. Проте частина цих коштів передбачалася на дрібніші об’єкти — встановлення дитячих майданчиків та освітлення вулиць, наприклад. За рахунок таких «покращень» народні депутати напрацьовували собі імідж перед виборами. На Рівненщині, наприклад, найбільше «депутатських мільйонів» потрапило на округи, де народними депутатами були наближені до тодішньої більшості в парламенті та Кабміну — Юрій Вознюк, Олександр Дехтярчук та Василь Яніцький. Райони, які входили до їхніх округів і які обрали інших представників до парламенту на виборах у липні, тепер мають повертати і найбільші суми. Хоча чи будуть — досі не вирішено.

Микола Карапетян, голова Радивилівської ОТГ:

— У листі від казначейства не було пояснення — лише прохання повернути кошти платіжним дорученням. Для нас йдеться про невелику суму — 60 тис. грн: 55 тис. грн було передбачено на дитячий майданчик на території дитсадка, 5 тис. грн — на оргтехніку для бібліотеки. Проте є райцентри, яких просять повернути мільйони: Корець, наприклад, 3 млн грн, Рокитне, якщо не помиляюся, — сім. Але хоч сума у нас порівняно і невелика, ми її не можемо так просто переказати назад. По-перше, кошти на соцекономрозвиток виділяв Кабмін, і лише він може ухвалити рішення про їхнє повернення. По-друге, рішенням сесії ці гроші ми вже перекинули на профільні управління, а ті уклали договори з підрядниками. Відповідну відповідь казначейству ми і надали.

Юрій Вознюк, народний депутат попереднього скликання від 153-го округу на Рівненщині:

Гроші на соцекономрозвиток було закладено у бюджеті 2019 року, затверджено Міністерством фінансів. Я, як народний депутат, старався залучити ці кошти на свій округ, було видано відповідну постанову уряду про їхній розподіл — все у рамках законодавства. А те, що відбувається зараз, — це перевищення державницьких повноважень. Те, що зроблено попереднім урядом, має залишитися, на мою думку. Тим більше, що на багато об’єктів, які мали фінансуватися за рахунок коштів соцекономрозвитку, вже є підписані договори, підрядники почали працювати ще раніше — на свій ризик без грошей. Якщо забрати ці кошти, у несправедливі умови потраплять саме виконавці робіт.

Я не можу вплинути на рішення Мінфіну, проте можу проконсультувати громади, як правильно діяти, щоб гроші залишилися в їхніх бюджетах. Рекомендую відповідати на листи казначейства, що «гроші повернути не можемо, оскільки вже є підписані договори та акти про виконані роботи» і т.п. Тим більше, що листи з проханням повернути кошти мають лише рекомендаційний характер.

Руслан Сивий, директор Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування:

— Йдеться про так звані депутатські кошти, які направляли у ручному режимі «тому дам — тому не дам». А має бути справедливий розподіл. Можливо, тоді й зауваг би не було. Втім, забирати гроші, які вже надійшли, неправильно. Громади розпланували, на що їх виділити, підписали договори на виконання робіт. Окрім того, повернення коштів — рішення сесійне, потрібно збирати депутатів. Голова громади не може одноосібно вирішити прохання казначейства.

Алла САДОВНИК


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також