Пиловник продали на аукціонах не увесь

1205 0

Ми у соцмережах:

Пиловник продали на аукціонах не увесь

396 тис м куб пиловника хвойного заготовили тоірк лісогосподарські підприємства Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, 82% (327 тис м куб) - реалізували на аукціонах на базі електронної торгової системи. Решта була перероблена на власних потужностях та використана на соціальні потреби – ремонти закладів соціальної сфери, виконання умов колективних договорів тощо.

Продаж необробленої деревини в електронному форматі дозволяє брати участь у торгах покупцям з будь-якої точки України, а головне унеможливлює змови покупців щодо ціни та розподілу лотів. Власне на аукціоні і формується кінцева ціна на лісопродукцію, яку визначають основні споживачів. Постійне збільшення податкового навантаження, зокрема зростання рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, сплата податку за землю не дозволяють лісгоспам зменшувати стартові ціни на свою продукцію. 

Водночас не всі придбані на аукціоні лоти забирають покупці, тому на сьогодні на залишках у лісгоспах є 15 тис метрів кубічних половника хвойного, які можуть бути резервом для споживачів.

Масове всихання соснових насаджень, яке за останні п’ять років набуло ознак біологічної пожежі, окрім екологічної завдає ще й економічної шкоди підприємствам. Адже через дії шкідників і хвороби погіршується якість деревини, яку потрібно заготовити у першу чергу, аби не допустити поширення шкідників на більші площі. У 2018 році у результаті проведення різних видів рубок було заготовлено 250 тис метрів кубічних низькотоварної деревини. Це пилових нижчої якості, який не всім деревообробникам підходить. Для переробки такої деревини лісогосподарські підприємства області розвивають власну деревообробку. На сьогодні завершується монтаж обладнання у двох нових деревообробних цехах, які лісгоспи збудувати виключно за власні кошти, повідомляє прес-служба Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства .

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також