Дикий оксамитовий сезон

4893 0

Ми у соцмережах:

Дикий оксамитовий сезон

Сьогодні розмова йтиме про можливість дешевого і приємного відпочинку на морі. Саме така мрія кожного спраглого спокою громадянина стає реальністю, якщо він, всупереч багатьом стереотипам, поїде відпочивати до Криму у вересні й «дикуном», оминувши купу посередників. Тож знайомимося з особливостями нинішнього оксамитового сезону.

Правильний вибір Найперше варто вирішити, чого ви більше хочете: відпочити самому чи подивитися, як відпочивають інші. Якщо ви більше любите спостерігати, тоді рушайте до курортів Південного берега Криму. У знаменитій Ялті збираються люди небідні й для світлої місії виманювання з їхніх гаманців чималих сум створено усі умови. Людям середнього достатку там буде дорогувато й не так комфортно, як, скажімо, в Євпаторії, котра цілком виправдовує звання найдешевшого кримського курорту. Хоча за якістю відпочинку нічим не поступається «елітним». З кінця серпня в Криму починається різкий відтік відпочиваючих з усіма супроводжуючими наслідками — на вулицях, пляжах, у громадському транспорті стає вільно і спокійно, ціни на усе знижуються. Основна категорія відпочиваючих — люди старшого віку та батьки (бабусі) з дітьми-дошкільнятами. Молоді менше, школярів та студентів — одиниці. Погода в Криму у вересні, зазвичай, така ж як і в серпні, а море, прогрівшись за літо, особливо тепле — до 25 градусів. Лише цього року початок вересня трохи засмутив хмарами і вітрами, проте, як стверджують місцеві жителі, цілком можливо, оксамитовий сезон ще порадує відпочиваючих, адже бабине літо в Криму припадає на жовтень!

Житло Пропонувати житло відпочиваючим починають прямо на сімферопольському вокзалі — основному перевалочному пункті Криму. «Не відходячи від каси» можна знайти все, що душа забажає — від відпочинку в найпрестижнішому санаторії (через місцеві туристичні агенції, агенти яких працюють прямо на вокзалах) до кімнати у приватному секторі. У вересні пропозиція житла значно перевищує попит і знайти дах під сонцем у тій же Євпаторії можна починаючи від 4-5 грн. з особи. Проте, розмовляючи з господарем житла, варто одразу з’ясувати усі подробиці: чи будете ви проживати разом з господарями чи самостійно, як далеко квартира розташована від моря, центральної частини міста, найближчого ринку, зупинки. Якої якості житло надається: адже це може бути цивілізована квартира у «спальних» районах або «шевченківська» хатина зі зручностями на вулиці у старій частині міста. Питанню зручностей приділіть особливу увагу — чи є гаряча вода (багато квартир обладнані газовими колонками, а холодна вода в Євпаторії подається цілодобово), чи буде можливість готувати їжу. Якщо ви знімаєте не цілу квартиру, а лише одну кімнату, поцікавтесь, скільки осіб проживатиме у квартирі, крім вас, і хто саме, чи зачиняється ваша кімната на ключ, чи є холодильник, телевізор, як вмебльована квартира. Особливу увагу зверніть на зовнішність власника квартири, чистоту його одягу й рук — вони якнайкраще продемонструють рівень чистоти у його квартирі. Також обов’язково поцікавтесь, у кого, крім вас, будуть ключі від квартири — вам, мабуть, не захочеться, щоб серед ночі до вас вломилися п’яні родичі квартировласника. Якщо якісь ваші запитання викликають у нього сум’яття, а відповіді на них видадуться вам не надто впевненими — краще відмовтеся від такої пропозиції. Так само не бійтеся відмовлятись від запропонованої оселі, якщо оглянувши її, ви побачили, що ваші сподівання не виправдалися. Навколо надто багато інших пропозицій, щоб піддаватися на сумнівні. Загалом вмебльовану квартиру під ключ на березі моря, з усіма зручностями в Євпаторії можна зняти в середньому за 150 у. о. на місяць. Проте, якщо пощастить, можете жити один у чудовій двокімнатній квартирі за 10 гривень на добу. Для порівняння: одномісний номер в одному з найдешевших євпаторійських готелів «Україна», в якому є лише ліжко й умивальник, коштує 18,50 грн. за добу, якщо у номері є ще й туалет — ціна зростає до 27 грн. за добу. Кожне користування душем, котрий розташований в коридорі, коштує 1 грн. Двомісний напівлюкс з усіма зручностями коштує 64 грн. за номер, люкс — 74 грн. за номер на добу.

Харчування Найдешевший спосіб прохарчуватися — привезти з собою основні продукти, закуплені на гуртовні, й готувати їжу самостійно. Якщо в’ючні можливості обмежені, продукти можна купити й на місці — ціни в Євпаторії не надто відрізняються від наших. Звичайно існує певна територіальна специфіка: одні продукти в Криму дешевші, інші дорожчі, проте головне — знати місця. Найдорожчі фрукти продаються безпосередньо на пляжах — їх розносять для найлінивіших. Дорожчі фрукти й овочі продають у прибережних зонах та на зупинках громадського транспорту. Найдешевші — на ринках і на оптовому фруктовому ринку. Тому якщо ви прагнете зекономити гроші — заприятелюйте з кимось з «аборигенів» і вони зорієнтують вас. Для ролі гіда найкраще підходять пенсіонери. Оскільки рівень доходів у них, м’яко кажучи, недостатній, ця категорія приморських жителів якнайкраще знає, де продають найдешевші фрукти, ковбасу чи м’ясо, де розташована найдешевша аптека. До речі, дуже смачна продукція євпаторійського молокозаводу, а кисломолочний виріб «Спірулінка», до складу якого входять морські водорості, збагачений йодом і особливо корисний для вихідців з радіоактивних зон. Якщо кошти дозволяють, а ви твердо переконані, що готувати у відпустці неприпустимо — до ваших послуг мережа об’єктів громадського харчування. Від найдорожчих ресторанів до «антикваріату» радянського періоду — їдалень самообслуговування, яких тільки в центральному євпаторійському парку ім. Фрунзе розташовано дві. Причому та, що знаходиться на підступах до набережної — дорожча, ніж та, що розміщена біля самого моря, направо від центральної алеї парку. Готують там, звичайно, не так, як вдома, проте їжа доволі їстівна і недорога. Обід з першої й другої страви може обійтися вам у 3-10 грн., залежно від ваших гастрономічних уподобань. Наприклад, гороховий суп коштує в прибережній їдальні 90 копійок, величезний біляш — 1,20 грн., варене куряче стегенце — 2,50 грн. за 100 г. Подібні недорогі їдальні розміщені й у інших районах міста, про їх розташування знову ж таки варто розпитати у місцевих. Шашлик можна скуштувати від 4 грн., проте майте на увазі, що всі ціни вказуються за 100 грамів продукту. Хот-доги коштують 2,50 грн., для порівняння: на набережній Ялти їх ціна становить вже 6 грн. Пиріжки, правда, не дуже смачні, можна придбати за 50 копійок, значно смачніші й більші носять по пляжах за 1-1,50 грн. штука. Варену кукурудзу розносять по гривні за качан, фірмові кримські солодощі — медова пахлава коштує в середньому 1 грн., трубочки зі згущеним молоком — 1-1,5 грн. Ціни на морепродукти — сушену рибу, шашлики з мідій, креветки — залежать від їх розміру й совісті продавців: від трьох гривень за невелику склянку креветок до 25 грн. за рибину. У любителів горіхів є всі можливості скуштувати різні їх різновиди — від 1,5 до 3,5 грн. за невеличку скляночку залежно від виду. Хто не любить лузати насіння, але полюбляє його смак, може придбати вже очищене насіння соняшнику за 1 грн. за таку ж скляночку.

Розваги І який, звичайно, відпочинок без розваг. Найперше ви зможете покататися на всьому, чого лишень душа забажає: верхи на коні — 5 грн. за приблизно 3-5 хвилин, на морському катері — 6 грн. за 30-хвилинну прогулянку у відкритому морі, 10 грн. за годинну, 16 грн. за двогодинну відеодискотеку в морі, на катамарані — 6 грн. за півгодини, 10 грн. за годину. Цьогорічним євпаторійським «ноу-хау» стали надувні плавучі острови з гірками, на які усіх бажаючих повеселитися відвозять надувним бананом — 10 грн. за 20-30-хвилинну прогулянку з катанням на гірці. Щоправда, варто знати, що видряпуватися з води на острів доволі важко, особливо надто повним та фізично слабким людям. Значно екстремальніше катання на надувній двомісній тарілці — власники стверджують, що швидкість тарілки, яку тягає за собою моторний човен, сягає 120-150 км за годину. Коштує екстремальне задоволення 15 грн. з брата. Якщо хочете, щоб вираз вашого щасливого обличчя побачили нащадки, дозволяється безкоштовно садити в катер знайомого зі знімальною апаратурою. Зйомка на відеокамеру власників атракціону з касетою коштує 15 гривень. Бажаючих покататися на водних мотоциклах спостерігається значно менше — відлякує ціна: 10 грн. за одну хвилину катання. А за потугами любителів екстріму стати на водні лижі азартно спостерігав ввесь центральний пляж. Виявилося, що незважаючи на видиму легкість цього процесу, зробити це нетренованій людині доволі важко, точніше, нікому це так і не вдалося. Натомість любителі швидкості можуть випробувати себе у гонках на картингах — 10 грн. за два кола по трасі, 25 грн. за 10 хвилин їзди. Всюди, де тільки можливо, зустрічаються точки з проявлення фотоплівок і друку фотографій. Ціни вищі, ніж у нас, тому більшість відпочиваючих все ж везуть плівки додому. Якщо фотоапарата немає — можна сфотографуватися на фоні різноманітних романтичних сюжетів, прикольних картинок, в які ви всовуєте свої обличчя, з екзотичними тваринами — в середньому 10 грн. за 2 фотокартки. Якщо фотоапарат ваш, за оренду фону просять 3-4 гривні. До речі, фотоапарат можна взяти й напрокат у точках фотодруку. Наприклад, в одній з них оренда напівавтомата коштувала 3 грн. за добу, застава 45 гривень, за повний автоматичний фотоапарат просили 6 грн. за добу прокату при заставі 100 грн. Також на набережній працюють художники, в яких можна як придбати готову картину, так і замовити власний портрет — в середньому за 80 гривень.

Культурна програма Бажаючих помилуватися красою Криму туристичні агенції можуть відвезти куди завгодно — від дегустаційних винних турів до відвідання святих міст півострова. Ціни в усіх агентствах приблизно однакові, проте не всі з них повідомляють бажаючим відпочити про додаткові витрати в поїздках, а часто зазначають лише вартість своїх послуг доставки та екскурсовода. Наприклад, поїздка з підводним зануренням до мису Тарханкут коштує в середньому 35 гривень, проте за саме занурення доведеться заплатити 50 гривень. Поїздка в Сімеїз до аквапарку коштує 30-40 гривень, проте за вхідний квиток до самого парку розваг доведеться заплатити ще 80 гривень. Аналогічно поїздка до Ялти коштує в середньому 45 грн.+26 грн. додаткових витрат, Севастополя — 40+16 грн., на гору Ай-Петрі — 50+19 грн., винний тур — 45+44 грн., для дітей передбачені знижки. В Євпаторії можна відвідати дельфінарій — 20 грн. за дорослий квиток, 15 грн. за дитячий (в севастопольському дельфінарії квитки на 5 гривень дешевші), фотографія з дельфіном, незалежно від того чиїм апаратом проводиться зйомка, коштує 30 грн. Одного з трьох дельфінів навчили малювати і його шедеври виставляють на аукціон за початковою ціною 20 грн. Кажуть, інколи суми зростають у десятки разів. Любителі потанцювати можуть зробити це у численних кафе й дискотеках. У багатьох з них, розрахованих на старшу й соліднішу публіку, співають вживу, подекуди досить непогано. На молодіжних дискотеках, доволі якісно оснащених і безкоштовних, звучить рухливіша сучасна музика, причому нові хіти, які в Рівному ще треба довго й нудно розкручувати, там йдуть «на ура!». Особливу подяку потрібно висловити Андрію Данилку — лише завдяки його пісням з нового альбому в Криму чути українську мову. Любителі поспівати можуть зробити це з допомогою систем караоке — 5 грн. за пісню. Бажаючі відчути себе кримським ханом — проїхатися на «велотачанках» сучасних євпаторійських рикш. Ціна — договірна, залежно від відстані, в середньому 5-10 грн. за прогулянку по парку. Просто на центральній алеї парку ім. Фрунзе, окрім численних сувенірних лотків, розташовані й металеві кіоски (немає на них рівенської влади!), в яких можна придбати усе: від рушників до дублянок. Щоправда, ціни тут вищі, ніж на речовому ринку. Якщо комусь необхідне лікування знаменитими євпаторійськими грязями — майте на увазі, що офіційний шлях через касу водолікарні тернистий і дорогий. Краще домовтеся з персоналом, котрий стоїть безпосередньо на роздачі грязі — вийде дешевше і ставлення до вас з їхнього боку буде значно уважнішим. Аналогічно можна домовитися і з персоналом санаторіїв щодо інших необхідних процедур. Загалом не бійтеся відпочивати дикуном і у вересні. Проведете час весело і порівняно дешево. Якщо відпустка ще попереду — щасливої дороги!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також