Нещодавно дворічній Таїсії з смт Квасилів стало дуже погано. Нудота, жахлива блювота налякала рідних дівчинки і вони завезли її автомобілем до Здолбунівської районної лікарні. На той момент дитина була майже без ознак життя. Медики змогли її врятувати і дівчинка пішла на поправку. Втім, рідні дуже обурені, що на ринках продають небезпечні баштанні культури. Адже Таїсія у той день з’їла кавуна. Злощасний кавун, як розповів дідусь дівчинки Василь Іськов, був куплений на ринку Дикого у Рівному, бо там дешевше. І ніхто й не міг припустити, що він завдасть дитині шкоди.
— Коли ми приїхали до лікарні й сказали, що дитина їла кавун, лікар взялася за голову: «Навіщо ж ви такій малій дитині даєте кавун!» — розповів п. Іськов. — То хотілося б знати, з якого віку дитині можна давати ті ж кавуни, помідори, персики, огірки. Адже й так серед нинішніх дітей практично немає здорових, то ми ще їх, виходить, дотруюємо. Так, мій знайомий розповідав, що його 10річна дитина теж отруїлася недавно кавуном. То хто за такі випадки відповідатиме? І куди дивиться санепідемстанція, раз таку продукцію продають на ринках?
Коментарі Євгенія Ремовська, заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні: — З трьох років дитині можна їсти практично все, що й дорослим. Але ні в якому разі не можна дітям будь-якого віку давати перші овочі, фрукти, бо в них багато нітратів. Краще дочекатися, коли вони дозріють природним способом, а не з допомогою добрив. Тож кавуни дитині купуйте наприкінці серпня, у вересні, а не зараз. Щодо отруєнь кавунами, то не можу сказати, чи до нас хтось звертався з цього приводу. Адже у нас немає токсикологічної лабораторії, щоб зробити висновок, що дитина отруїлася саме кавуном, а не чимось іншим. Так, навесні у нас був випадок, коли в лікарню привезли дитину, яка знепритомніла. Мама вирішила, що вона отруїлася соком. Але коли ми маму почали розпитувати детальніше, то виявилося, що перед цим дитина їла ще й свіжі огірки. Що так вплинуло на дитячий організм — огірки чи сік, оскільки не маємо лабораторії, ми не визначили. А взагалі дитячий організм тільки росте і розвивається. Через недозрілість дитяча підшлункова залоза реагує на всі шкідливі домішки. Тож навіть звичайна цукерка у дітей може викликати ацетономічний синдром, який проявляється нудотою, блювотою. Тому важливо у дитячому харчуванні дотримуватися дієти: не давати надто жирну їжу, обмежувати солодке. Всі ці рекомендації батькам надають лікарі у дитячих поліклініках. Сергій Коробов, лікар-ординатор відділення детоксикації обласної лікарні: — Ні дітям, ні дорослим, особливо тим, які мають хронічні захворювання, краще не вживати першої зелені, оскільки у ній часто перевищені норми нітратів. А нітрати можуть викликати не лише отруєння, а й дати потім ускладнення: загострити хронічні хвороби, викликати проблеми з печінкою, нирками. Якщо ж людина все-таки отруїлася, потрібно промити їй шлунок. А для цього дати випити багато води, щоб викликати блювоту. Потім — звернутися до лікарів. До речі, Василь Іськов, купуючи кавун, не просив у продавця документ про якість, бо вважає, що його, по-перше, ніхто не дасть, по-друге, запросто можна підробити. Тим часом саме цей документ підтверджує те, що продукт на предмет безпечності перевіряли працівники ветлабораторії ринку. Хоча й тут ніхто не гарантує стовідсоткової якості. Сергій Кашляк, в.о. керівника міської ветеринарної лікарні: — Звісно, будь-який документ можна підробити, але ті, які видавали наші працівники, реєструються у нас, тож це можна перевірити. Ми обов’язково досліджуємо продукцію на безпечність, але не всю. Приміром, з партії товарів на перевірку беремо лише один кавун, а не всі. А підприємець може половину кавунів купити в одному місці і в них не буде перевищення норми нітратів, а другу половину — в іншому і вони будуть з перевищенням. Тому наші висновки залежатимуть від того, з якої половини партії кавун до нас потрапить. А кожен кавун, який продається на ринках, перевірити ми не в змозі. Щодо отруєнь кавунами, то до нас з цього приводу ніхто цього року не звертався. Вікторія Троцько, завідувачка ветлабораторії ринку Дикого: — Кожну партію фруктів, овочів, ягід ми перевіряємо на вміст нітратів та радіонуклідів. І цього року перевищення їх норм у кавунах не було. Навпаки, при нормі вмісту нітратів 60 мг/кг їх, як правило, спостерігається вдвічі менше. А ось у динях ми зафіксували 9 випадків перевищення. Не надходило й жодної скарги до нас від покупців на якість кавунів. А прикривати когось із продавців неякісної продукції чи фальсифікувати документи ми не зацікавлені, адже це — здоров’я людей. До речі, може бути, що причина отруєння дитини кавуном зовсім не перевищення норм нітратів, а, приміром, несприйняття його організмом. Так само родичі могли купити дитині розрізаний кавун, побитий, той, який почав бродити, а значить, неякісний, чи не помити його перед вживанням. Юрій Ромець, в.о. головного лікаря міської санепідемстанції: — Контролем за якістю продукції, яка реалізується на ринках, займається ветеринарна служба, а ми перевіряємо її лише вибірково. Так, нещодавно об’їхали місто і забрали на дослідження кавуни. Перевірили ринок «Андріївський», торговців на вулицях міста. Міський голова Рівного Віктор Чайка також провів нараду з керівниками ринків, на якій їм було вручено постанову про заборону продажу розрізаних кавунів. Адже купівля розрізаного кавуна — перший крок до хвороби, бо ні кавуна, ні ножа, яким його розрізають, ніхто не миє, розрізана половинка зберігається на сонці під плівкою, а це значить, що у ній розмножуються хвороботворні бактерії. Якщо людина постраждала через кавун, вона може поскаржитися нам. Ми у продавця, який його продав, перевіримо продукцію. І якщо вона виявиться неякісною, вилучимо її з реалізації, а продавця оштрафуємо. Надія Стичишина, завідувачка відділу гігієни харчування міської санепідемстанції: — Традиційно у літній період ми вибірково здійснюємо перевірки баштанних, які реалізуються у місті. Адже усі перші дині й кавуни вирощують під плівкою, а значить, в них може бути перевищення норм нітратів, що загрожує споживачам отруєнням. Так, нещодавно ми провели рейд по ринках міста. У 12 торгових точках взяли на перевірку зразки баштанних культур. У восьми з них виявили перевищення норм нітратів. Причому, якщо у кавунах воно було незначне, то у динях норми були перевищені вдвічі. За це, а також за порушення правил торгівлі, зокрема реалізацію розрізаних кавунів, ми оштрафували 15 осіб. Минулого тижня також разом з міліцією та управлінням торгівлі перевіряли баштанні, які реалізуються у місцях, не призначених для торгівлі — на вулицях міста. Але поки що результатів цієї перевірки немає. Втім, покупцям з метою профілактики захворювань необхідно дотримуватися наступних рекомендацій: купувати баштанні лише у дозволених для торгівлі місцях — на ринках, у магазинах, ні в якому разі не брати розрізаних динь чи кавунів, вимагати висновок лабораторії про вміст у них нітратів, перед вживанням обов’язково баштанні і ніж, яким їх розрізають, мити. Крім цього, краще купувати дині, кавуни з середини серпня. Тоді можна бути впевненим, що вони виросли на відкритому грунті, а не під плівкою. Борис Грачинський, заступник начальника обласного управління захисту прав споживачів: — Цього року скарг на якість кавунів до нас не надходило. Але ми й без цього постійно перевіряємо на ринках документи (санітарно-гігієнічні висновки про якість продукції) у продавців. Саму продукцію не перевіряємо, оскільки не маємо для цього лабораторії. Якщо ж людина нею отруїлася, вона може поскаржитися нам, але лише у випадку, якщо має документ, який підтверджує купівлю того чи іншого продукту, — чек. Тож щоб мати хоч якусь гарантію, що продукція якісна, потрібно обов’язково вимагати у продавця документ про якість та безпеку товару, а також чек, щоб могти притягнути продавця до відповідальності, якщо товар виявиться неякісним. Згідно з законодавством, продавець зобов’язаний видавати чек та пред’являти на вимогу покупця документ про якість. У торгових точках, де чеки не видають, краще продукції не купувати.