Дивіться під ноги — у гадюк зараз отрута дуже токсична

5578 0

Ми у соцмережах:

Дивіться під ноги — у гадюк зараз отрута дуже токсична

У селі Дерть Рокитнівського району дворічного малюка вкусила гадюка.Та рятувати дитину було нічим. Сироватки від укусу не знайшлось ані в районній лікарні, ані в обласній.

Дворічний Андрійко плаче, скаржиться на пекучий біль, а його ніжка синіє і повсякчас набрякає. Кілька днів хлопчик перебуває у реанімації. Так для малюка закінчилась прогулянка на вулиці біля будинку.

— На вулиці було багато діток, до них погратися вийшов і Андрійко. Вулиця — на околиці села біля лісу. Невдовзі син прибіг додому і сказав, що йому пече ніжка. Спочатку не було видно укусу двома зубчиками. Ми навіть подумали, що то бджола чи оса вкусила, — пригадує мама хлопчика Марія Богданець.

Батьки одразу віднесли хлопчика до фельдшера. Рану медик знеболив і відправив пацієнта до Рокитнівської районної лікарні. А звідти Андрійка з батьками транспортували в реанімацію обласної дитячої лікарні. Клінічні аналізи показали: хлопчика вкусив ядовитий плазун.

— На момент поступлення стан дитини був тяжкий через інтоксикаційний синдром. Біля місця укусу був явно виражений набряк, він поширювався. Було проведено детоксикаційну терапію. Також дитині ввели сироватку проти укусу змії, — розповідає лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні Оксана Боровська.

А от із сироваткою виникли проблеми — жодної дози в області не знайшлося! Лікарям довелось обдзвонювати колег із інших областей, а рідним покусаного хлопчика орендувати автомобіль за власний кошт, аби привезти сироватку на Рівненщину.

— Два тижні тому в нас в районі був випадок, коли гадюка вкусила дитину. Сироватки теж не було. Дитину виходжують без неї. Нам пощастило. Начмед обласної дитячої лікарні домовилась із медиками аж із Обухова Київської області. Ми винайняли автомобіль і привезли сироватку в лікарню. Сироватка безкоштовна, а її транспортування влетіло нам у копієчку, — розповідає мама хлопчика Марія Богданець.

Нині Андрійкові краще. Загрози його життю немає. Медики планують перевести хлопчика у травматологічне відділення.

На Поліссі, кажуть зоологи, водяться лише вужі та гадюки. Вужі — цілком безпечні для людей. Нашкодити можуть лише гадюки. Та, на щастя, протягом останніх років смертельних випадків від їхніх укусів на Рівненщині не реєстрували.

Зоологи припускають: вкусила хлопчика гадюка. Він міг випадково наступити на неї під час гри.

— В цей час у них період спаровування, тому вони такі активні. Також зараз у них отрута найбільш токсична. Протягом літа вони використовують свою отруту під час полювання, і ближче до осені вона стає не такою токсичною, — каже Ірина Оліферук, заступник директора Рівненського зоопарку.

Зараз гадюк у селі дуже багато, каже п.Валентина, бабуся покусаного хлопчика:

— Плазуни не бояться людей, лізуть навіть на подвіря. Ми говоримо дітям: добре дивіться під ноги, але ж хіба знаєш, звідки воно вилізе і куди поповзе?!

Не заглядати під колоди, оминати корчі та добре дивитись під ноги — радять зоологи. Медики ж застерігають: якщо від укусу вберегтися не вдалось, ні в якому разі не займатись самолікуванням. Адже отрута, потрапляючи в організм, тромбує судини. Врятувати людину може лише сироватка. Для схильних до алергічних проявів людей укус гадюки може бути смертельно небезпечний.

Світлана ПРОКОПЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також