Долар падає. Чи надовго?

1706 0

Ми у соцмережах:

Долар падає. Чи надовго?

На ринку не вистачає гривні і тому найближчим часом курс долара триматиметься на рівні 8-8,2 гривні. Але за деякий час несприятливий стан економіки підштовхне його догори.

Увесь минулий тиждень готівковий курс долара відносно гривні знижувався. Якщо ще 5 жовтня середньозважена ціна 100 доларів становила 839,3 гривні, то вже 16 жовтня, за даними НБУ, — лише 805,3 гривні. Таке нечуване досі ослаблення валюти США дало підстави говорити про початок зміцнення гривні. Почали навіть стверджувати, що прогнозована до кінця 2009 року наступна хвиля девальвації національної валюти, коли долар коштуватиме близько 9 гривень, відкладається. Але, стверджують експерти, всі ці сподівання поки що даремні. Українська економіка не здатна послабити долар нижче 8-9 гривень. Єдина умова, за якої національна валюта почне ревальвувати, — масові інтервенції Нацбанку. Але на інтервенції годі сподіватися — протягом останнього часу НБУ продає долар переважно на валютних аукціонах для задоволення потреб громадян, які мають валютні кредити.

Коррахунки тануть Якщо на готівковому ринку валюти курс гривні невпинно зростав, то на міжбанку він постійно коливався. А загалом — теж зменшився з 8,3 гривні за долар 5 жовтня до 8,09 гривні за долар 15 жовтня. Причина — з ринку почала зникати гривня. За десять днів обсяги коррахунків банків зменшилися з 16,9 мільярда гривень до 13,7 мільярда гривень. ”У цей період пропозиція національної валюти зменшилася, а значить, попит на неї зріс, і курс долара почав падати», — пояснює аналітик компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. ”Частково це пов’язано з тим, що НБУ частину коштів переводить на інші рахунки, пропонуючи банкам власні інвестиційні інструменти, наприклад, депозитні сертифікати на декілька діб. Це не вважається прямими рахунками, але це короткі гроші, які банки досить швидко можуть використати», — пояснює економіст інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов. Втім, за його словами, гривнева ліквідність банків все-таки скоротилася. Крім скорочення пропозиції гривні, ринок очікує зростання пропозиції долара. Зокрема, є інформація про те, що російський «Внєшекономбанк» заведе в Україну 500 мільйонів доларів для покращення структури капіталу придбаного ним Промінвестбанку. Ці гроші нібито збираються поступово продавати на Міжбанку.

Розбалансованість балансу Головним ризиком для курсу залишається від’ємне сальдо фінансового рахунку. За даними НБУ, у серпні 2009 року воно значно зросло — до 2,6 мільярда доларів порівняно з 595 мільйонами доларів у липні. У першу чергу, це відбулося внаслідок значних планових погашень зовнішніх зобов’язань сектором державного управління, банками та іншими компаніями. Частково ці виплати відбувалися за рахунок запозичень від МВФ. Крім того, зменшилися обсяги надходження прямих іноземних інвестицій: у серпні цей показник був найменшим з 2006 року — 118 мільйонів доларів. Також значним залишався відплив іноземної готівки з банківського сектора в інші сектори — через девальваційні очікування населення за серпень перетік становив ще 554 мільйони доларів. Окрім недовіри населення до гривні, іншим девальваційним фактором є рахунок поточних операцій платіжного балансу, який, за результатами восьми місяців 2009 року, становить 1,14 мільярда доларів. Від’ємне сальдо балансу товарів та послуг за цей період становить 1,68 мільярда доларів.

Експортні милиці За даними аналітичного огляду Нацбанку, у серпні обсяги експорту збільшилися порівняно з липнем на 6,5% — на 3,5 мільярда доларів. Зростання обсягів експорту було забезпечено головним чином групою чорних металів — 19,6% та групою продовольчих товарів — 15,1%. Обсяги експорту продукції машинобудування та хімічної промисловості продовжили падати — 2,4% та 17,9%. Прогнози аналітиків щодо експорту зерна не надто втішні. Хоча за результатами поточного року очікується рекордний врожай на рівні 45 мільйонів тонн зерна, експорт рекордним може не стати. На позитивну динаміку з експорту продукції хімічної промисловості та машинобудування, кажуть експерти, нині сподіватися не варто. І хоча зараз ціни на аміак на світових ринках продовжують зростати, вітчизняні підприємці продають на європейські ринки достатньо мало — їх постійно випереджають російські конкуренти, що мають набагато розвиненішу систему дистрибуції.

Допоміжні фактори ”Крім того, девальвацію гривні можуть спровокувати бюджетні виплати, що можуть підштовхнути людей купувати долари. А це спровокує підвищений попит і зростання курсу долара», — продовжує Микита Михайличенко. Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за збільшення з 1 листопада прожиткового рівня на 12-14% до 701-744 гривень, соціальних стандартів — на 23%. Виконання цих рішень коштуватиме 2009 року 8 мільярдів гривень, 2010 року — вже 60 мільярдів гривень. Також невідомо, скільки грошей купуватимо на міжбанківському ринку «Нафтогаз України». 19 жовтня відбудуться збори кредиторів компанії, на яких прийнято рішення, як відбуватиметься реструктуризація боргу в обсязі 500 мільйонів доларів за єврооблігаціями, який мав бути погашений 30 вересня. ”Поки що, протягом двох місяців, усі ці фактори будуть нівелюватися за рахунок політики — уряд намагатиметься тримати курс якомога стабільнішим», — вважає Олексій Блінов. За словам Микити Михайличенка, Concorde Capital поки що не буде міняти свій прогноз курсу до кінця 2009 року — близько 9 гривень за долар.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також