Є контакт!

6556 0

Ми у соцмережах:

Є контакт!

У порівнянні з традиційними окулярами контактні лінзи є досить молодою технологією поліпшення зору, тому багато хто ставиться до них з певною недовірою. Сьогодні ми ознайомимося із контактною корекцією ближче і спробуємо розвіяти безпідставні стереотипи.

Що ж воно таке За словами директора салону-магазину «Світ оптики» Наталії Буняк, ідея застосовувати лінзи, що перебувають у прямому контакті з очима, не нова — ще у 1508 році Леонардо да Вінчі описав лінзу, котра після поміщення на око повинна була змінити його оптичні властивості. Проте широкого поширення контактні лінзи почали набувати лише наприкінці 50-х років минулого століття, коли чешський вчений Отто Віхтерлє розробив полімерний гідрогель гідроксиетилметакрилату або ГЕМА. Цей полімер, який здатний поглинати воду і пропускати кисень, до цих пір є основою більшості матеріалів м’яких контактних лінз, хоча різні виробники використовують деякі його модифікації. Перші лінзи були достатньо товстими, що часто викликало викривлення зорового сприймання. Проте нині контактна лінза представляє собою тоненьку прозору сферу, яка після накладання на око практично непомітна й відчувається її носієм лише впродовж першого тижня. У порівнянні з окулярами контактні лінзи мають багато переваг: вони непомітні, не обмежують поле зору, дозволяють людині вести активний спосіб життя без жодних обмежень.

Види контактних лінз Як розповів лікар-офтальмолог салону-магазину «Світ оптики» Олег Гороб’юк, усі типи існуючих контактних лінз можна поділити на декілька груп залежно від матеріалу, з якого вони виготовлені, режиму носіння, дизайну лінз та їх призначення. За матеріалом виготовлення лінзи поділяються на жорсткі, які, в свою чергу, бувають газопроникними і газонепроникними, та м’які з різним ступенем гідрофільності (вмістом вологи) — низьким (менше 50%) та високим (більше 50%). За дизайном контактні лінзи поділяються на сферичні, торичні та мультифокальні. Сферичні лінзи призначені для корекції коротко— і далекозорості, торичні, крім цього, корегують астигматизм, мультифокальні контактні лінзи використовуються для корекції вікової далекозорості. Також контактні лінзи розрізняють за режимом носіння: традиційні м’які лінзи служать господарю до одного року, традиційні жорсткі — ще довше. Лінзи планової заміни передбачають заміну старої лінзи на нову раз на 1-6 місяців. Строк служби лінз частої планової заміни коливається від одного дня до двох тижнів. Важливо знати й термін, впродовж якого лінзу можна носити, не знімаючи. Лінзи гнучкого режиму носіння можна не знімати на одну чи дві ночі. Лінзи пролонгованого терміну носіння можна носити, не знімаючи, до 30 днів поспіль. Усі інші лінзи на ніч бажано знімати, хоча якщо з певних причин це зробити неможливо, допускаються винятки. За призначенням контактні лінзи поділяються на оптичні — для корекції вад зору, косметичні — для корекції різноманітних вроджених чи набутих у результаті травми дефектів ока та декоративні.

Декоративні лінзи Декоративні лінзи призначені або для підсилення природного кольору ока, або для його радикальної зміни. Крім естетичних функцій, декоративні лінзи також можуть здійснювати корекцію зору. Кольори виробники лінз пропонують найрізноманітніші — як «радикальних» тонів, так і з легким відтіночним ефектом. Для особливих оригіналів існують лінзи «crazy» з різноманітними малюнками чи ефектами. Їх переважно одягають, ідучи на дискотеку чи вечірку, використовують у кіноіндустрії для створення очей вампірів, інопланетян та інших персонажів із незвичними очима. Останнім часом великі виробники контактних лінз розробляють спеціальні лінзи для окремих видів спорту. Так, наприклад, з’явилися лінзи, які вибірково збільшують контрастність розпізнавання жовтого кольору м’яча для гри в теніс та софтбол.

Як вибирати Щоб правильно підібрати певний тип контактної лінзи, потрібно враховувати індивідуальні властивості людини — стан очей, вік, професія та інші. При виборі лінзи потрібно звертати увагу на такі її параметри, як гідрофільність (ступінь насичення водою) — бажано, щоб вона була не менш ніж 50%, та коефіцієнт кисневого проникнення, що має становити не менше 20. Раніше в Рівному найпопулярнішими були річні контактні лінзи, проте нині, як і на заході, все більшої популярності набувають лінзи планової заміни, оскільки вони найменш шкідливі для ока і значно зменшують ризик ускладнень. Хоча за умови правильного догляду за лінзами, дотримання елементарних правил особистої гігієни при користуванні ними жодних ускладнень не буде. Протипоказань для контактної корекції небагато: це хронічні запальні захворювання переднього відрізка ока — склери, рогівки, повік. Натомість доведено, що контактна корекція стабілізує зір і зупиняє прогресування короткозорості. З огляду на співвідношення ціни й якості, найпопулярнішими є нині контактні лінзи виробництва американської компанії «Bausch&Lomb». За словами Олега Гороб’юка, лінзи цього виробника є найбільш комфортними та безпроблемними і в середовищі офтальмологів мають таку ж репутацію, як «Мерседес» серед автомобілістів. Серед інших виробників добре себе зарекомендували також «Ciba Vision» та «Sauflon». Щодо вартості контактних лінз, то в Рівному придбати одну річну лінзу можна в середньому за 60-100 гривень, квартальну — за 35-45 гривень, місячну — за 15-25 гривень залежно від країни-виробника та її типу. Лінзи пролонгованого строку носіння коштують близько 55 гривень за штуку, проте на українському ринку представлено лише дві такі лінзи: Pure Vision та Focus Night&Day. Кольорові контактні лінзи коштують у середньому 80-150 гривень за штуку залежно від режиму носіння та фірми-виробника.

Засоби догляду Для зберігання лінз необхідний контейнер, який змінюють приблизно раз на рік. Коштує він у середньому 4-5 гривень. Знявши лінзу, її потрібно промити в спецальному розчині і покласти у контейнер, наповнений цим же розчином. Вартість розчинів, залежно від об’єму пляшечки та фірми-виробника, перебуває в межах 23-50 гривень. До необхідних засобів догляду за лінзами належать також очисні таблетки, які знімають з лінз білкові, жирові та інші відкладення. Придбати їх можна в середньому за 2,50 гривні за штуку. Спеціалісти рекомендують періодично застосовувати очисні таблетки навіть якщо ви використовуєте універсальний розчин виробництва «Bausch&Lomb». Проте в цьому, як і в усіх інших випадках застосування тих чи інших засобів, краще проконсультуватися з вашим лікарем. Загалом, незважаючи на певні труднощі у користуванні лінзами на перших порах, необхідністю ретельного догляду та певної акуратності у поводженні з ними, контактні лінзи набувають все більшої популярності. Принаймні, за словами тих, хто хоч раз надягнув контактні лінзи, бажання повертатися до окулярів у них не виникає.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також