ЄС допомагає українським ЗМІ працювати за євростандартами

2309 0

Ми у соцмережах:

ЄС допомагає українським ЗМІ працювати за євростандартами

Свобода засобів масової інформації та свобода вираження поглядів залишаються болючими темами для українського суспільства. Здавалося б, за два десятиліття мала піти в минуле цензура як важка спадщина Радянського Союзу. Але виявилося, що право відкрито і об’єктивно висловлювати свою думку потрібно обстоювати довго. Прискорити цей процес Україні допомагає Євросоюз.

Євростандарти для медіа? Європейський Союз ось уже два роки надає допомогу Україні у пошуку та впровадженні цих національних інструментів захисту преси від маніпуляцій. З вересня 2008 року в нашій країні діє проект «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі». На впровадження євростандартів у роботу журналістів, редакторів ЗМІ, чиновників місцевих адміністрацій, парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства юстиції та представників громадськості ЄС виділив 1 млн. 208 тис. євро. — Наш проект, — каже довгостроковий експерт проекту Ад Ван Лун, — покликаний показати українським держструктурам, як в інших європейських країнах вирішуються проблеми медіа-простору. А далі Україна сама визначатиметься, хоче вона скористатися цим досвідом чи ні, і якщо хоче, то в якій мірі. Приміром, в Україні досі існує державне телебачення, а це категорично суперечить європейським нормам. ТБ має бути громадським, непідконтрольним державі. Воно має бути не інструментом пропаганди для уряду, а засобом вираження поглядів всіх соціальних груп і різних верств суспільства. Здавалося б, чим погані приватні телеканали? Але перші пропагують вплив держструктур, другі — обслуговують бізнес-інтереси своїх власників. Ось тому і має бути щось посередині, приміром, громадське мовлення. Хоча в цьому питанні багато залежить від схеми його фінансування.

Три компоненти проекту Проект «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» має головну мету — підвищити стандарти журналістської професії, щоб громадяни України могли отримувати об’єктивну інформацію про все, що відбувається в країні. Уже проведена експертиза законів «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію», «Про роздержавлення ЗМІ» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення». На черзі внесення до них таких змін, які б забезпечили прозорість роботи ЗМІ. Також буде розроблено стратегію переходу України на цифрове мовлення до 2012 року. Другий компонент проекту передбачає розробку і популяризацію Етичного кодексу, який може стати невід’ємною частиною трудового договору журналіста. Зокрема, мова йде про підвищення етичних стандартів журналістської професії, наприклад, відповідальності за ту інформацію, яку поширюють ЗМІ. Третій акцент зроблено на підтримці постійного багатостороннього діалогу між ЗМІ, громадськими організаціями та органами влади обласного рівня. Для проведення експерименту вибрано 6 пілотних міст України: Суми, Чернівці, Херсон, Донецьк, Рівне та Черкаси. Завдяки різним методикам — практичні завдання, аналіз конкретних прикладів — учасникам такого діалогу вдається краще зрозуміти, якими мотивами керується кожна зі сторін. Після закінчення проекту будуть розроблені рекомендації для покращення такої співпраці і старту суспільного діалогу вже на всеукраїнському рівні. Проект триватиме до кінця 2010 року. Його експерти сподіваються, що застосування євростандартів у повсякденній роботі допоможе журналістам більш об’єктивно інформувати суспільство про все, що відбувається.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також