Фігури на Алеї кованих скульптур в Рівному стануть власністю міста

786 0

Ми у соцмережах:

Фігури на Алеї кованих скульптур в Рівному стануть власністю міста

Ковані скульптури у центрі Рівного приймуть в комунальну власність громади.

Відповідний проєкт рішення з'явився на сайті міської ради. Їхню передачу оформлять як благодійну пожертву від рівнянки й ініціаторки встановлення фігур Ніни Кроки, повідомляє Суспільне.

Для цього обидві сторони укладуть договір благодійної пожертви. Ковані скульптури Ніна Крока безоплатно передасть в комунальну власність громади. Рівненська міська рада їх прийме і зобов'яжеться "використовувати їх за призначенням в цілях культури та мистецтва, а також розвитку міської територіальної громади".

У документі також прописана кількість фігур і назва кожної з них. На Алеї кованих скульптур встановлені: "Ковальське серце";
"Дарина"; "Дитячі пустощі"; "Життєві цінності"; "Мова риб"; "Театр абсурду"; "Краса врятує світ"; "Зодіакальні сузір’я".

Серед зобов'язань балансоутримувача також утримувати усі зазначені фігури, виготовлені з листової сталі, в належному стані, ремонтувати та реставрувати їх.

Алею кованих скульптур у Рівному заснували в рамках Міжнародного фестивалю "Металеве серце України", який започаткувала Ніна Крока. Першою встановили композицію "Ковальське серце" у 2012 році, ковалі подарували її місту й так відбувалося на кожному наступному фестивалі.

Утім, на баланс місту їх не передавали. Про те, що скульптури на алеї по факту нічийні стало відомо у 2018 році, коли звідти зникли два ковані знаки Зодіаку – Тілець і Діва. Як з’ясували тоді журналісти Суспільного, ці фігури привезли й поклали на територію підприємства Ніни Кроки "Рівнебудпостач" невідомі.

В 2019 році металеві "Близнюки" з алеї кованих скульптур впали на 9-річну рівнянку, обійшлося без травм. Після цього випадку тодішній міський голова Рівного дав доручення відповідним службам перевірити безпечність усіх встановлених на алеї фігур й надалі за цим стежити. Але на баланс міста взяти їх відмовився.

Натомість ініціаторка появи Алеї кованих скульптур Ніна Крока вирішила забрати металеві знаки Зодіаку, а Суспільному тоді пояснила, що "не хоче відповідати за те, що фігури можуть травмувати тих, хто на них вилазить та чіпляється". Втім, за місяць усі фігури повернули на алею після реконструкції й при цьому їх додатково укріпили. Ніна Крока ремонтувала фігури за свої гроші й передавати їх на утримання місту організаторка фестивалю "Металеве серце України" тоді була не готова. 

Читайте також: Залізо як мистецтво

«Еротична» Даринка дратує пенсіонерок

Ніна Крока та її галерея ковальства

Ніна Крока роздумує: чи потрібні знову місту її ковані подарунки


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також