Гірше вже не буде?

1846 0

Ми у соцмережах:

Гірше вже не буде?

У ролі астролога виступив міський голова Рівного Віктор Чайка напередодні Нового 2007 року. Підбиваючи на прес-конференції підсумки цього року, він «намалював» доволі райдужні перспективи майбутнього для рівнян: нормальну роботу житлово-комунальної сфери, відремонтовані дороги та нові тролейбуси на вулицях міста.

Від Держбюджету-2007 Чайка не в захваті Бюджет держави на 2007 рік міський голова Віктор Чайка назвав «не кращим за нинішній» і висловив жаль з приводу того, що вже традиційно держава, покладаючи обов’язки на місцеву владу, не передбачає достатнього фінансування на їх виконання: — Незрозуміла, приміром, позиція держави щодо культури, фізкультури й спорту. Адже на цю галузь Рівному на 2007 рік передбачено 6,9 млн. грн., з яких 6,2 млн. — на зарплату. А чим платити за енергоносії, як утримувати бібліотеки — невідомо. Зі сферою сім’ї і молоді — аналогічно. Передбачено у бюджеті на неї лише 400 тисяч, у той час як лише на енергоносії потрібно 1,6 млн. грн. Тобто загалом на виконання належним чином повноважень держави місту не вистачає 9 млн. грн.

Житлово-комунальна сфера — найбільше упущення 2006 року Звітуючи про рік, що минає, Віктор Чайка насамперед відзначив позитивну роботу промисловості щодо наповнення міської скарбниці. Адже за результатами 11 місяців перевиконання бюджету міста становить понад 10 мільйонів гривень. Непоганих показників, за словами міського голови, місто також досягло цього року в будівництві. Так, усього за 2006 рік було здано близько 80 тисяч кв. м житла, на будівництво якого залучено 90 мільйонів гривень коштів інвесторів. Позитивними результатами року, що минає, Віктор Чайка назвав зменшення у Рівному рівня безробіття (лише 1,6%), зростання зарплат (середня по місту — 956 грн.) та приріст населення (за 11 місяців народилося 2647 осіб, а померло 2037). Незначні зрушення намітилися і в житлово-комунальній сфері. У 2006 році місто на житлово-комунальну галузь від держави отримало 12 мільйонів гривень капіталовкладень на ремонт комунікаційних мереж. Цього року було відремонтовано за кошт держави у Рівному 35 дахів. Втім, незважаючи на це, житлово-комунальну галузь міський голова вважає найбільшим упущенням минулого року, зауважуючи при цьому, що воно виникло не з вини міської влади. Адже, по-перше, про необхідність фінансування цієї галузі держава згадала чомусь лише на шістнадцятому році свого існування. По-друге, теплопостачальні підприємства, які обслуговують Рівне, на баланс міста було передано у катастрофічному стані та ще й за кілька днів до початку опалювального сезону. Тож місто отримало додатковий головний біль у вигляді 75% інженерних мереж, які потрібно давно міняти, адже за 50 років труби в землі подекуди просто згнили, та ні разу не ремонтованих котелень на вулиці Гагаріна та Київській, яким понад 30 років. Низьку оплату населенням житлово-комунальних послуг міський голова вважає ще однією проблемою 2006 року: — Ми змушені нині ходити з квартири у квартиру і просити людей заплатити за послуги, бо інакше у Рівному буде другий Алчевськ. Адже як тільки платежі за подачу газу становлять 75%, місту знижують тиск газу до 1,8 атмосфер. А це відразу відключає роботу котелень. В основному не платять за комунальні послуги багаті люди, власники кафе, магазинів, підприємств. Дуже критична ситуація з оплатою житлово-комунальних послуг у будинках №2 та №18 на вул. Шухевича. Приміром, у будинку №2 мешканці мають 418 тисяч боргу за тепло, 240 тисяч за квартплату, 80 тисяч — за воду та 30 тисяч — за газ. Причому 10% квартир тут узагалі стоять закриті, 15% здані в оренду й орендарі платять гроші власнику, але той не розраховується з комунальниками. Добитися платежів у цьому випадку ніяк не можна. Тож після свят ми збираємося вдатися до крайніх заходів: відрізати у цьому будинку по 10 стояках теплопостачання.

У 2007-му рівняни менше нарікатимуть на комунальників, а Північний перестане бути спальним Щодо прогнозів на майбутнє, то, за словами Віктора Чайки, в останні три-чотири роки у Рівному намітилися тенденції до розвитку і гірше, ніж раніше, вже не буде. Наступного року в місті розпочнуть будувати соціальне житло. І вже заплановано звести два 100-квартирних будинки для працівників бюджетної сфери: медиків, освітян, працівників культури. Коштуватиме квадратний метр житла у цих будинках усього 1850 грн., в той час як нині вартість житла у Рівному сягає 3100 грн. за кв. метр. Поліпшитися має і ситуація в житлово-комунальній сфері. Адже у Держбюджеті-2007 на неї місту передбачено виділити близько 40 тисяч мільйонів гривень, з яких 25 тисяч витратять на реконструкцію тепломереж. Така сума буде надана Рівному на умовах співфінансування, тож 30% від неї мусить закласти й місто. Поліпшитися мають наступного року і послуги з прибирання вулиць, вивезення сміття. Адже на придбання техніки для надання цих послуг заплановано витратити 21 мільйон гривень, отриманих за продаж готелю «Мир». Три мільйони обіцяє виділити держава Рівному у 2007 році на підтримку ліфтового господарства, а ще два мільйони до цієї суми додасть місто. Обіцяє міський голова за наступний рік майже повністю відремонтувати дороги міста. Якщо цього року поліпшився стан проїжджих частин у центрі, то у 2007 відремонтують і вулиці на окраїнах. Ще, за прогнозами міського голови, рівняни на вулицях міста нарешті побачать нові тролейбуси. 1,6 мільйона гривень на придбання п’яти нових тролейбусів львівського виробництва обіцяє виділити держава. Крім цього, місто звернулося до Кабміну за дозволом на придбання 15 тролейбусів у Чехії, щоправда, не нових. Також у 2007 році стане реальністю рух тролейбусів по вулиці Волинської Дивізії і кільцевий маршрут по мікрорайону «Північний». Взагалі, за словами міського голови, Північний перестане бути спальним районом міста, оскільки тут до кінця наступного року збудують великий універсам та торговий центр на 5 тисяч квадратних метрів. Також рівняни матимуть шанс, врешті, у 2007 році побачити підземний метроград під Театральною площею та майданом Короленка.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також